Geel

Geel is gelegen in de streek De Kempen in de provincie Antwerpen. De naam "Geel" is van Germaanse oorsprong en waarschijnlijk ontstaan uit "gelba", geel, en "lo", bosje op hogere grond. Geel telt meerdere interessante musea en bezienswaardigheden, waarvan veel terugvoeren naar de vroegere ambachten en het religieuze verleden. Geel staat van oudsher bekend om de verpleging van psychiatrische patiënten. Haar beschermheilige is de heilige Dimpna, die vanouds wordt vereerd en aangeroepen bij krankzinnigheid. In vroegere tijden namen bedevaarders krankzinnige familieleden mee ter genezing. De patiënten werden ondergebracht in de ziekenkamer die tegen de Sint-Dimpnakerk werd aangebouwd. Het Gasthuismuseum St.-Dimpna behoort tegenwoordig dan ook tot de culturele uitstapjes van Geel.

Kunst en cultuur in Geel

Onderwijs
De Katholieke Hogeschool Kempen biedt vrij gesubsidieerd hoger onderwijs aan. Onderwijs voor volwassenen wordt aangeboden door het Centrum Basiseducatie Zuiderkempen, het Gemeenschapsonderwijs CVO Kempen, het Tweedekansonderwijs en het Hoger Instituut der Kempen. Kunstliefhebbers kunnen in deeltijd kunstonderwijs volgen aan De Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst van Geel en de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans.

Musea
In Geel kunt u uw hart ophalen aan een aantal noemenswaardige musea. Veel hebben een ambachtelijk karakter en geven een goed beeld van de ontwikkeling van ambachten van vroeger tot nu. Het Gasthuismuseum St.-Dimpna biedt een kijkje in de populariteit van de psychiatrische zorg vroeger in Geel.

  • Het Gasthuismuseum St.-Dimpna. In de 13de eeuw gesticht door Hendrik III Berthout en gehuisvest in het complex van het Oud Gasthuis. Het gebouwencomplex, de inboedel en het leven en werk van de Gasthuiszusters Augustinessen die voor de zieken zorgden, bieden een mooi beeld van het dagelijks gebeuren destijds.
  • Lampenmuseum. Duizenden lampen wachten op u in dit knusse museum. Het museum geeft een overzicht van de geschiedenis van de verlichting vanaf de prehistorie tot de uitvinding van de elektrische verlichting. Olielampen, gaslampen, speciallekens, kienspaanhouders, Carcellampen, u vindt het allemaal hier. Bezoeken kan op afspraak.
  • Bakkerijmuseum. Gevestigd op de plaats waar vroeger de Worfthoeve stond, een van de oudste hoeven van Ten Aard. Hier kunt u vele overblijfselen van de Kempische bakkerskunst aanschouwen: wafelijzers, broodpenningen, hostie-ijzers, speculaasvormen, enzovoort. Ook treft u hier een bijzonder bakhuis met bakkerijmachines aan en een schuur met oude voertuigen en karren.
  • Het Klokkenmuseum waarborgt allerlei horloges en klokken. Hier vindt u een prachtige collectie klokkenmannen, een verzameling wekkers, waardevolle zakhorloges, constateurs boerenklokken en schouwgarnituren met daarin horloges verwerkt. Tot de collectie behoren ook de Westminsters en koekoeksklokken uit het Zwarte Woud.

Bezienswaardigheden


Wat betreft bezienswaardigheden toont Geel veel van het religieuze verleden van de stad, zoals het “Lourdes” van Kempen. Ook de omgeving van Geel is bij mooi weer zeer de moeite waard om te bezoeken. In het centrum vindt u enkele indrukwekkende monumenten.

  • De Sint-Amandskerk, gelegen aan het Geelse marktplein. Deze kerk uit 1489 combineert Brabantse gotiek en Kempense baksteengotiek. Binnen treft u een uniek barokinterieur aan, waaronder een 18de eeuws kerkorgel en religieuze kunstvoorwerpen. Bovenin de bijna 60 meter hoge toren belandt u net onder de klokken.
  • De Vallei van de Grote Nete. Een idyllisch landschap van bossen, akkers en weilanden. Onderweg passeert u de abdij van Tongerlo, de domeinen van de Merode, de heilige Dimpna en veel vrolijk draaiende molens.
  • Lourdesgrot Ten Aard. Gemaakt naar het beeld en de gelijkenis van Lourdes op initiatief van Jan Hendrik Nuyens, de tweede pastoor van Ten Aard (1879-1887). In juli 1881 werd de grot plechtig ingewijd in aanwezigheid van 1.500 bedevaarders uit Geel en omgeving. De plek groeide uit tot het Kempische Lourdes en trok een vele mensen aan.
  • Oorlogsgedenkteken Ten Aard bevindt zich op de hoek van het grotpark bij het kruispunt van de Turnhoutseweg en de Aardseweg. Op 23 september 1948 richtten de inwoners van Ten Aard een gedenkteken op ter nagedachtenis van hun gevallen medeburgers. Hierop staan zowel de namen van gesneuvelde soldaten als burgerlijke slachtoffers van de twee wereldoorlogen.
  • De Halle en De Waag. Het gemeentehuis op de Markt bestond vroeger uit de Geelse lakenhalle en een verkoopcentrum. De gebouwen dateren uit de tweede helft van de 15de eeuw. Sinds 1988 werden de stedelijke diensten overgeplaatst naar het nieuwe stadhuis aan de Werft. De Halle en De Waag bieden nu onderdak aan cultuurcafé De Halle, de exporuimte van cultuurcentrum De Werft en het infokantoor van Toerisme Geel.

Economie Geel


De economie van Geel is verdeeld over verschillende sectoren: de agrarische, de industriële en de handel. De stad bezit zo'n 250 vestigingen, merendeels geconcentreerd rond de vier centrumparochies. In het zuiden van de gemeente, tussen het Albertkanaal en de Boudewijnsnelweg, ligt een groot bedrijventerrein. BP is hier een belangrijk bedrijf met tereftaalzuur-, isoftaalzuur- en paraxyleenproductie en 400 eigen medewerkers.

In het centrum van Geel zijn veel diensten van de brandweer, de politie, de ziekenhuizen en het onderwijs gevestigd. De Katholieke Hogeschool Kempen heeft er voornamelijk voor gezorgd dat Geel uitgroeide tot onderwijscentrum. Verder is de stad altijd verbonden gebleven met de gezondheidszorg en de verpleging van psychiatrische patiënten. Geel maakt tevens deel uit van het Economisch Netwerk Albertkanaal.

Beursinfo
Populair zijn de Agridagen in Geel die eens per twee jaar plaatsvinden. Deelnemers en bezoekers bevinden zich in het hartje van de Kempen, te midden van vele professionele en toekomstgerichte bedrijven. Professionele veehouders die betrokken willen blijven bij de intensieve veehouderij, kunnen hier hun eerste contact leggen met potentiële klanten. Vanuit de provincie Antwerpen is er ook een direct contact met de Nederlandse veehouder, waarmee de Agridagen intensieve banden onderhoudt. Tevens heerst er een gezellige en gemoedelijke sfeer.

 

Reggae Festival in Geel[Foto: © LHOON, op Flickr. Licentie: CC BY-SA 2.0]

 

Gewest: Vlaanderen
Provincie: Antwerpen
Arrondissement: Turnhout
Oppervlakte: 109,85 km² (2009)
Inwoners: 37.483 (01/01/2011)
Gemiddeld inkomen: 15.835 euro/inw. (2007)
Postcodes: 2440
Netnummer: 014
Internetsite: www.geel.be
Toerisme: Markt 1
Overnachten: wilt u langer in Geel verblijven, dan kiest u voor een hotel, bivakhuis, bed and breakfast, camping, vakantiehuis of kleinschalige logies.
Bereikbaarheid: Het station ligt op loopafstand van de Markt. Met de bus kunt u vanuit alle richtingen naar het centrum. Parkeren in het centrum is ook geen probleem op een van de vele centrumparkings. Momenteel wordt gewerkt aan de 'bereikbaarheidsas' die de toegang tot het centrum moet verbeteren. Deze weg zal ook de ontwikkelingsgebieden binnen de ring ontsluiten.
Voetbalclub: K.S.A.V. St. Dimpna
Media: in Geel wordt het oudste weekblad van België uitgegeven, het Nieuwsblad van Geel.

 

 

Grote Nete bij Geel[Foto: © Karen Bryan, op Flickr. Licentie: CC BY-ND 2.0]

 

 

Foto van een park

 

 

 

Foto van daken

 

 

 

 

Veld met bloemen