Lier

Lier is gelegen in de provincie Antwerpen, ten zuidoosten van de gelijknamige stad Antwerpen. De stad bestaat uit de deelgemeenten Lier en Koningshooikt en ligt aan de samenloop van de Grote Nete en de Kleine Nete. De patroonheilige van Lier is de Heilige Gummarus, die in de tweede helft van de 7de eeuw werd geboren. De collegiale Sint-Gummaruskerk is dan ook een noemenswaardige bezienswaardigheid. De spotnaam voor Lierenaren is 'schapenkop'. In de 14de eeuw wilde Hertog Jan II de Lierenaars namelijk bedanken voor hun diensten tijdens zijn strijd tegen de Mechelaren. Als beloning mochten ze een veemarkt of een universiteit kiezen. De Lierenaren kozen voor het stapelrecht op vee, maar omdat er per regio maar één werd toegestaan, leverde dit Lier weinig op. En zo verzuchtte de hertog: 'Oh, die schapenkoppen.'

Kunst en cultuur in Lier

Onderwijs
Wat betreft secundair onderwijs vindt u in Lier een ruim aanbod: het Sint-Gummaruscollege, de Middenscholen Sint-Ursula en Anton Bergmann, het Sint-Aloysiusinstituut voor verpleegkunde (SAL), het Vrij Technisch Instituut Lier (VTI-Lier), het Koninklijk Technisch Atheneum (KTA) 't Spui, het Koninklijk Atheneum Arthur Vanderpoorten, De Regenboog (BuSO), De Sterrendaalders (Steinerschool), De Kusthumaniora (KSO) en de Decanale Beroepsschool BUSO.

Ook biedt Lier hoger onderwijs aan. De Katholieke Hogeschool Kempen heeft een vestiging in de stad en u vindt er de Lerarenopleiding & Hoger Instituut voor Dans, onderdeel van de Artesis Hogeschool Antwerpen.

Musea
Lier telt twee noemenswaardige musea. Een uitstekende invulling van uw dag als het weer wat minder is. Tevens verkrijgt u meteen kennis over de culturele geschiedenis van de stad.

  • Het Timmermans-Opsomerhuis. Centraal staan daar de levens en het werk van Lierse schrijvers en kunstenaars uit de 19e eeuw en de eerste helft 20e eeuw. Zij hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de culturele uitstraling van Lier. U treft er werk aan van onder meer Felix Timmermans, Isidore Opsomer, Lodewijk Van Boeckel en Renaat Veremans.
  • Het Stedelijk Museum Wuyts-Van Campen en Baron Caroly, een algemeen museum voor schone kunsten. De museumcollectie bestaat uit een kunstcollectie uit de 19e en 20e eeuw, opgebouwd door verzamelaars. U vindt er onder meer werk van kunstenaars als Frans Floris, Pieter Breughel de Jonge, Peter Paul Rubens en Floris Jespers.

Bezienswaardigheden in Lier


Lier biedt een rijke verzameling aan bezienswaardigheden, van bijzondere architectuur reikend van de UNESCO-Werelderfgoed-lijst tot wandel- en fietsmogelijkheden in de mooie omgeving van Lier.

  • De Sint-Gummaruskerk, gebouwd op de plek van een Romaanse parochiekerk en gewijd aan Sint-Jan-de-Doper. De bouw begon in 1378 en eindigde ongeveer 200 jaar later, met als resultaat dat het onderste gedeelte gotisch is, het middelste barok, en de torenkap rococo. Op 20 oktober 1496 werd hier het huwelijk van Filips de Schone en Johanna van Castilië ingezegend.
  • Het begijnhof. Samen met het belfort werd het begijnhof eind 20ste eeuw op de UNESCO-Werelderfgoed-lijst geplaatst. Dit begijnhof ontstond in 1258. Leuk is het om te wandelen in het stratenbegijnhof waar 162 huisjes liggen verspreid over elf smalle straatjes. Centraal ligt de Sint-Margaritakerk.
  • De Zimmertoren en het Zimmerpaviljoen. Hier ontdek je het levenswerk van Louis Zimmer: de Jubelklok, de Astronomische Studio en de Wonderklok. Leuk weetje: klokslag 12 uur verschijnen de jaartallen 1830-1930 (jubelklok), het Belgisch wapenschild, de drie eerste koningen, het Lierse wapenschild en de zes burgemeesters die Lier bestuurden sinds de onafhankelijkheid van België.
  • Het Pallieterland. Samen met de gemeenten Nijlen, Berlaar, Heist-op-den-Berg en Putte vormt Lier het Pallieterland, het land van levensgenieter Pallieter, een populair romanfiguur van Felix Timmermans. Ontdek te voet of op de fiets het afwisselende landschap met beemden, bossen, heidevlakten en kronkelende rivieren.
  • Kinderboerderij 't Struisvogelnest, een kijk-, doe-, zorg-, knuffel- en kinderboerderij. Leuk na heerlijk te hebben gewandeld of gefietst in de omgeving van Lier. De wandelpaden en fietsroutes lopen langs 't Struisvogelnest. Ideaal voor mensen met kinderen. Tevens is er een terras aanwezig.

Economie in Lier

Vanaf de 9de eeuw ontstond er in Lier een kleine handelskern en vanaf de late 13de eeuw ontwikkelde de stad zich tot een centrum van lakennijverheid. In 1309 kwam daar nog het monopolie op de Brabantse veehandel bij. Tegenwoordig vervult Lier een regionale centrumfunctie op economisch vlak. De stad is een sterk geïndustrialiseerde gemeente met de metaalverwerkende nijverheid als grootste bedrijfstak. De werkgelegenheid hierin is vooral te danken aan Van Hool NV, een bouwbedrijf voor bussen en aanhangwagens met ruim 4.000 werknemers.

Momenteel is de Intergemeentelijke vereniging voor ontwikkeling van het Gewest Mechelen en Omgeving (IGEMO) ook bezig met de ontwikkeling van Bedrijventerrein te Koningshooikt – Lier en Bedrijventerrein Lier. IGEMO is een streekintercommunale met een ruime dienstverlening die tot doel heeft haar werkingsgebied op een duurzame manier te ontwikkelen.

 

Kerkje in Lier[Foto: © Bill Phelps, op Flickr. Licentie: CC BY 2.0]

 

Gewest: Vlaanderen
Provincie: Antwerpen
Arrondissement: Mechelen
Oppervlakte: 49,7 km² (2009)
Inwoners: 34.123 (01/01/2011)
Gemiddeld inkomen: 16.238 euro/inw. (2007)
Burgemeester: Marleen Vanderpoorten
Bestuur: Open Vld, CD&V/N-VA, Lier Leeft, Lier&Ko
Postcodes: 2500
Netnummer: 03 - 015
Internetsite gemeente: www.lier.be
VVV-kantoor: Grote Markt 57
Overnachten: Langer in Lier blijven? Overnacht bij Lierenaren zelf in een Bed and Breakfast, in een hotel, een gîte of ga kamperen.
Bereikbaarheid: station Lier heeft een goede treinverbinding met Antwerpen. Er zijn ook frequente busverbindingen met de omgeving. Lier heeft een onvoltooide ringweg: de R16. De Lierse Ring onderbreekt de N10, die Mortsel met Heist-op-den-Berg en Aarschot verbindt. De N13 en de N14 komen uit op de Lierse Ring. Scheepvaartverkeer passeert Lier over het Netekanaal.
Voetbalclub: K. Lierse SK

 

 

Processie in Lier

 

 

 

Beelen en kinderen in Lier

 

 

 

Een reiger in Lier[Foto: © Eddy Van 3000, op Flickr. Licentie: CC BY-SA 2.0]

 

 

 

Sint-Gummaruskerk in Lier

 

 

 

Brilbeeld in Lier[Foto: © wogo24220, op Flickr. Licentie: CC BY-ND 2.0]