Halle

Halle ligt in de Belgische provincie Vlaams-Brabant, aan de oevers van de Zenne en nabij Brussel. De stad maakt deel uit van de regio Zennevallei en grenst aan het Pajottenland. Halle kent een rijke culturele en literaire geschiedenis en herbergt prachtige monumenten. Bewonder de in Brabantse hooggotiek opgetrokken Sint-Martinusbasiliek met het mysterieuze beeld van de zwarte Onze-Lieve-Vrouw. Of wat dacht u van het Zuidwestbrabants Museum waar u alles leert over de archeologie, geschiedenis en het volksleven van Halle en omgeving? Maar behalve een rijke culturele stad is Halle ook een stad om heerlijk te shoppen in verkeersvrije winkelstraten. Bijkomen kan op een van de vele terrasjes op de Grote Markt. Voor fiets- en wandel liefhebbers leent Halle en omgeving zich ook uitstekend. Niet voor niets is Halle de filmlocatie van de Vlaamse politiereeks Witse, tevens een wandelroute. Ook de omgeving van Halle wordt vaak gebruikt voor allerlei series en reclamespotjes.

Kunst en cultuur in Halle

Halle kent een rijk cultureel en literair verleden en bezit prachtige monumenten en vele legenden. Leer Halle kennen aan de hand van interessante musea en bezienswaardigheden of een wandeling door de prachtige omgeving!

Onderwijs in Halle
Secundair onderwijs wordt gegeven aan het Don Bosco Instituut BuSO, het Heilig-Hart & College ASO TSO BSO, het Koninklijk Atheneum Halle, het Koninklijk Technisch Atheneum Halle en het Sancta Maria Instituut. Voor volwassenenonderwijs kunnen geïnteresseerden terecht bij het CLB Halle, het CVO VIVA SVV Brabant en De Springplank. Ook het centrum voor basiseducatie Halle-Vilvoorde en de GLTT samen met het Halse stadsbestuur verzorgen cursussen voor volwassenen op het gebied van PC-gebruik.

Voor hoger onderwijs kunnen studenten uitwijken naar het nabij gelegen Brussel. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt met vijf universiteiten en zo'n 25 hogescholen een zeer ruime keuze aan opleidingen.

Musea

  • Het Zuidwestbrabants Museum is gevestigd in een 17de-eeuws voormalig jezuiëtenklooster achter de Basiliek van Halle. Hier leert u alles over de archeologie, geschiedenis en het volksleven van Halle en omgeving. Ook bezit het museum de Servaiscollectie, bestaande uit onder meer brieven, foto’s en platen, afkomstig van de familie Servais die een belangrijke stempel heeft gedrukt op het muzikale en culturele leven van Halle.
  • Het Bosmuseum. Hier vindt u alles wat u moet weten over het Hallerbos. De geschiedenis, de geologie, flora en fauna, enzovoort. Rond het museum ligt een bomentuin waar wel vijftig inlandse en uitheemse boom- en struiksoorten groeien. Extra tentoonstellingen tijdens de Week van het Bos.

Bezienswaardigheden in Halle

Wat moet u vooral niet missen?

  • De Sint-Martinusbasiliek, tussen 1341 en 1467 gebouwd in Brabantse hooggotiek en sinds 1267 een druk bezocht bedevaartsoord. De basiliek is een uniek bouwwerk en het grootste en belangrijkste monument van Halle. U kunt hier talrijke prachtige kunstschatten en architectuur aanschouwen. Bijzonder is ook het beeld van de zwarte Onze-Lieve-Vrouw in de basiliek. De reden van de zwarte kleur is nog altijd onbekend.
  • Het Historisch Stadhuis is opgetrokken in Vlaamse renaissancestijl in 1616. Let op de twee beeldjes in de bovendrempel van de deur: een aap en een hond die symbool staan voor de gezagdragers die altijd bedelden voor extra belastinggeld. De twee beelden in de nissen van de pui verwijzen naar de deugden waarheid en rechtvaardigheid.
  • Het Hallerbos is onderdeel van het grote Zoniënwoud. Een grote toeristische trekpleister vanwege de prachtige natuur. Tijdens het toerismeseizoen wordt het bos ook autovrij gemaakt en kunt u in alle rust genieten. Ieder jaar, in het voorjaar tijdens de periode voor Pasen, trekt het prachtige paarse hyacinten-tapijt bezoekers uit binnen- en buitenland.
  • Het Kasteel van Halle. Eigenlijk meer een verborgen bezienswaardigheid. In 1850 werd het kasteel afgebroken. De grondvesten liggen grotendeels bedolven onder het klooster en de kapel van de zusters Augustinessen en deels onder het gebouw van het voormalige Sint-Mariaziekenhuis. Tijdens het afbreken van het oude ziekenhuis vonden archeologische opgravingen plaats. De resten, een deel van de grondvesten van de oude burcht, liggen bewaard in de kelders van het Sint-Augustinus Rusthuis.

Economie

In Halle werkt 61 procent van de beroepsbevolking in de dienstensector. De stad is dan ook een echt regionaal diensten- en verzorgingscentrum waar veel handel gedreven wordt en veel verschillende onderwijsinstellingen, openbare diensten en een algemeen ziekenhuis gevestigd zijn. U vindt er enkele grote ondernemingen, waaronder het hoofdkantoor van de groep Colruyt groep, een multinationale Belgische supermarktonderneming. Dit familiebedrijf werd in 1925 opgericht in Halle.

Bij de dienst lokale economie in Halle kunnen alle handelaars, ondernemers en particulieren terecht voor alle eerstelijnsinformatie met betrekking op handel.

Beursinfo
In Halle vinden verschillende beurzen plaats, waaronder de Seniorenbeurs Halle. Deze beurs richt zich op alle 55-plussers, maar ook op senioren in wording, familieleden en verzorgenden. Ook de Jobbeurs Halle is populair. Hier kunnen zowel bedrijven als werkzoekenden terecht om kennis met elkaar te maken. Tevens vinden andere activiteiten plaats, zoals opmaak en analyse van cv's.

 

Het Haller bos[Foto: © jinterwas, op Flickr. Licentie: CC BY 2.0]

 

Gewest: Vlaanderen
Provincie: Vlaams-Brabant
Arrondissement: Halle-Vilvoorde
Oppervlakte: 44,4 km² (2009)
Inwoners: 36.277 (01/01/2011)
Gemiddeld inkomen: 16.257 euro/inw. (2007)
Postcodes: 1500, 1501, 1502
Zonenummer: 02
Internetsite gemeente: www.halle.be 
Dienst voor toerisme: Grote Markt 1, www.toerisme-halle.be
Overnachten: Langer blijven? Dat kan in een van de hotels en bed & breakfasts die Halle telt.
Bereikbaarheid: Halle bezit een uitgebreid bus- en treinaanbod vanuit station Halle. Het busaanbod wordt verzorgd door De Lijn en TEC. Ook het wegennet ten opzichte van Halle is goed geregeld. Ten oosten van de stad loopt het zuidwestelijk gedeelte van de R0, de grote ring rond Brussel. Ten zuiden van Halle loopt de A8/E429, die via de N203a aansluit met de R0.
Voetbalclub: KFC Halle

 

 

Authentiek gebouw in Halle[Foto: © Matthew Black, op Flickr. Licentie: CC BY-SA 2.0]

 

 

 

Gewoon een park

 

 

 

 

Gewoon wat nieuwbouw

 

 

 

Gewoon wat daken