Antwerpen

Met ruim een half miljoen inwoners is Antwerpen de grootste stad van België. Om de Westerschelde heen gevouwen herbergt de stad de op een na grootste Europese haven. In Antwerpen komt men om cultuur te snuiven en voor het vele historisch erfgoed, de mode en de diamanten.

Kunst en cultuur in Antwerpen

Onderwijs
Antwerpen heeft verschillende instituten voor hoger onderwijs. De Universiteit Antwerpen biedt zo'n 80 bachelor- en masteropleidingen aan. Aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde kan men enkele medische masters volgen en aan de Antwerp Management School verschillende economische. Verder telt Antwerpen meerdere hogescholen, te weten:

  • Artesis – Koninklijke Academie voor Schone Kunsten
  • Hogere Zeevaartschool
  • Karel de Grote-Hogeschool - Katholieke Hogeschool Antwerpen
  • Lessius Hogeschool
  • Plantijn-Hogeschool van de provincie Antwerpen

Om de afstemming tussen hogescholen en universiteiten in te bevorderen zijn er in Vlaanderen verschillende associaties opgericht. In Antwerpen is er de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA).

Musea
De website voor toerisme in Antwerpen somt 31 verschillende musea op. We lichten er enkele voor u uit.

  • Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA), Leopold De Waelplaats. Vooral bekend om het werk van de Vlaamse Primitieven, een groep schilders die rond de 15e en 16e eeuw in Nederland en België leefden en werkten. Met zo'n 7600 stukken is de collectie echter veel uitgebreider. Het KMSKA wordt verbouwd en opent pas weer in 2017. Tot die tijd zijn de stukken uit het museum op verschillende gastlocaties te zien. In Antwerpen zelf maar ook in steden als Gent en Leuven.
  • Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22. Voor liefhebbers van Vlaamse literatuur absoluut de moeite waard. Het letterkundig archief bestaat sinds 1933 en is inmiddels het grootste van Vlaanderen.
  • Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA), Leuvenstraat 32. De plek voor internationale, hedendaagse kunst. Een levendig museum met gevarieerde exposities en extra activiteiten als lezingen, concerten en debatten.
  • Rubenshuis, Wapper 9-11. Kunstschilder Peter Paul Rubens (1577-1640) woonde en werkte 25 jaar in dit huis dat hij voor een deel zelf ontwierp. Veel van zijn werk is er nu te bewonderen. De collectie bevat ook halfproducten die Rubens' werkwijze als schilder tonen.

Bezienswaardigheden in Antwerpen

Architectuur: van middeleeuws tot postmodern
Voor liefhebbers van architectuur heeft Antwerpen veel te bieden. Enkele punten in de stad herinneren nog aan de middeleeuwen. De driehoekige vorm van de Grote Markt bijvoorbeeld, en Het Steen, ooit een ringwalburcht.

Opvallende gotische gebouwen zijn het Vleeshuis en verschillende kathedralen waaronder de Onze-Lieve-Vrouwenkathedraal die tussen 1352 en 1521 gebouwd werd. Via stijlen als de renaissance, barok en art nouveau wandelt men met gebouwen als het MAS (Museum aan de Stroom) en Plantin Hogeschool zo de moderne tijd binnen. Ook de lijst van gebouwen die het afgelopen decennium een nieuwe bestemming en aangepast uiterlijk krijgen is lang.

Toegang tot alle kerken en musea is gratis met de Antwerp City Card. Bij veel attracties levert de pas een korting van 25% op.

Haven
De Antwerpse haven is na de Rotterdamse de grootste in Europa. Via de Westerschelde komen schepen vanaf de Noordzee in de haven terecht. Jaarlijks wel 14.000 a 15.000.

Economie in Antwerpen

Ondernemen
In 2010 waren er 83.265 bedrijfsvestigingen in Antwerpen, waarvan een kleine 50.000 in de tertiaire sector (dienstverlening). Overweegt u in Antwerpen een bedrijf te starten dan is een goed beginpunt de website van de gemeente.

Diamant
Als u ergens een diamant ziet, dan is de kans groot dat hij uit Antwerpen komt of er minstens is geweest. De stad telt ongeveer 1500 hoofdvestigingen van bedrijven in de diamanthandel. Denk dan aan handelaars van ruwe diamanten, bewerkers van diamant en juweliers. De website van het Antwerp World Diamond Centre geeft veel informatie over deze industrie.

Mode
Antwerpen is een echte modestad. Met de modeopleiding aan Artesis levert de stad elk jaar weer een nieuwe lichting ontwerpers af. Voor informatie over de opleiding en shows van het (eind)werk van leerlingen is een bezoekje aan de website van de opleiding handig.

 

Wapenschild Antwerpen

 

Provincie: Antwerpen
Gewest: West-Vlaanderen
Oppervlakte: 204,51 km²
Inwoners: 506.225 (2012)
Gemiddeld inkomen: € 14.350 per inw. (2009)
Postcode: 2000-2060
Zonenummer: 03
Website gemeente: www.antwerpen.be
Infobalies Toerisme: Grote Markt 13 en Centraal Station, niveau 0 (bij de roltrappen) Koningin Astridplein. www.visitantwerpen.be
Luchthaven: Internationale Luchthaven Antwerpen (5 km van het centrum)
Bereikbaarheid: De R1 rond het centrum verbindt de A1/E19, de A12, de A13/E313, de A14/E17 en de A21/E34. Met de trein komt u waarschijnlijk binnen op station Antwerpen Centraal of Antwerpen Berchem. Er zijn daarnaast nog negen kleinere stations in de gemeente.
Overnachten: In een stad als Antwerpen is aan mogelijkheden om te overnachten geen gebrek. Hotels, B&B's, campings, vakantiewoningen en budgetlogies te over. Voor wie het nuttige graag met het aangename combineert zijn er arrangementen.  
Media: ATV is de regionale televisiezender voor de gemeente (en regio). Andere media zijn de Gazet van Antwerpen en op de radio de stations Radio Minerva, Radio Centraal, CROOZE.fm en O radio.
Voetbalclubs: Beerschot AC (Eerste Klasse), Antwerp FC (Tweede Klasse).

 

Scheldekanaal

 

Rubens Standbeeld Antwerpen

 

Grote Markt Antwerpen[Foto's: © Antwerpen Toerisme & Congres – Foto Dave Van Laere]

 

 

MAS Antwerpen[Foto: © Sarah Blee – Neutelings Riedijk Architecten]