Turnhout

Turnhout is gelegen in het noorden van België in de provincie Antwerpen en tevens de hoofdstad van de Kempen, een geografische streek in het oosten van Vlaanderen en zuiden van Nederland. Daarnaast is de stad de hoofdplaats van het arrondissement Turnhout en het gelijknamige kies- en gerechtelijk kanton. Turnhout staat bekend als een echte drukkersstad en verdiende lang geleden al faam op dit gebied. De eerste drukker vestigde zich er rond 1796. In het Speelkaartenmuseum kunt u authentieke drukpersen en grafische apparatuur aanschouwen. Voor een middagje winkelen leent de Gasthuisstraat zich uitstekend en op de vele terrasjes op de Grote Markt kunt u heerlijk bijkomen.

Kunst en cultuur in Turnhout

Onderwijs
In Turnhout zijn 17 basisscholen en 13 middelbare scholen gevestigd, verdeeld over het stedelijk, gemeenschaps- en vrij net. Op de website van het Vrij Centrum voor Leerlingbegeleiding kunt u terecht voor informatie over onderwijs specifiek in Turnhout. Ook het Centrum voor Leerlingbegeleiding van het Gemeenschapsonderwijs biedt hierover informatie aan op zijn website.

Ook biedt Turnhout Secundair na Secundair onderwijs (Se-n-Se) aan. Hierbij gaat het om opleidingen die 1 à 1,5 jaar duren, zoals apotheekassistent, vliegtuigtechnieken of tandartsassistent. Verder bestaat de mogelijkheid tot Hoger Beroepsonderwijs Kwalificatieniveau 5 (HBO5). Een dergelijke opleiding duurt zo'n 1,5 tot 2 jaar, met uitzondering van HBO verpleegkunde die 3 jaar duurt.

In Turnhout vindt u ook de Opleidingen Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en de Opleidingen Stedelijke Academie voor Schone Kunsten.

Musea
Turnhout telt een aantal bijzondere musea, uiteenlopend van een museum die u een stukje Turnhoutse geschiedenis bijbrengt tot een museum waarmee u de natuur induikt:

  • Het Speelkaartenmuseum: documenteert de geschiedenis, het gebruik en de fabricage van de speelkaart. Hier ziet u de belangrijkste verzameling speelkaarten uit Turnhout en de historische Nederlanden. Daarnaast vindt u er authentieke drukpersen en grafische apparatuur die de gehele productielijn tonen.
  • Het Natuurpunt museum: Natuurpunt is de grootste natuurbeschermingsorganisatie in België. De NGO werkt voor de bescherming van belangrijke biotopen, soorten en landschappen. Tevens organiseert Natuurpunt allerlei activiteiten, zoals een fietstocht langs de mooiste natuurplekjes in de regio, een zoektocht naar libellen en vlinders, fluistervaren, enzovoort.
  • Het Begijnhofmuseum: de collectie van dit museum is tot stand gekomen dankzij de vzw De Vrienden van het Begijnhof. Deze geeft een beeld van de geschiedenis van de begijnen in het algemeen en van de Turnhoutse begijnen in het bijzonder.
  • Het Taxandriamuseum: deze geschied- en oudheidkundige kring van de Antwerpse Kempen houdt zich onder meer bezig met geschiedenis, folklore, heemkunde en kunst. De museumcollectie is ondergebracht in het Huis metten Thoren http://www.turnhout3d.be/Huis_metten_thoren.html. Taxandria organiseert jaarlijks lezingen en uitstappen.

Bezienswaardigheden Turnhout

De bezienswaardigheden van Turnhout zijn zeker niet alledaags. Behalve een kerk en een aantal mooie wandelgelegenheden, kunt u er overnachten te midden van chocolade en 'stripmuren' aanschouwen.

  • Sint-Pieterskerk: wie denkt dat de Sint-Pieterskerk een doorsnee kerk is, komt bedrogen uit. De buitenkant is opmerkelijk sober, het interieur is adembenemend. Pronkstuk is de preekstoel uit 1862. Eens bekomen, laat je de mythes op je afkomen.
  • Klein Engelandhoeve en Vennengbied: u vertrekt vanuit de hoeve richting het Vennengbied, de ideale plek om te wandelen. Grenzend aan het Zwarte Water, de Grote en Kleine Klotteraard en het Zandhoven.
  • Bon Bon Jour: dit Art Deco/Art Nouveau-stijl optrekje heeft van Belgisch trots haar concept gemaakt. Behalve chocolade biedt Bon Bon Jour ook een Wellness-service en een Bed and Breakfast aan. Elke kamer heeft een eigen retro-thema.
  • Strip Turnhout: strip Turnhout. Een tweejaarlijks terugkerend stripfestival, tevens het oudste en grootste van Vlaanderen. Maar ook buiten dit festival kunt u stripmuren aanschouwen, verzorgt door uiteraard striptekenaars: De Weerelt in pastelkleuren, Hunker Bunker overbuur Ranonkel en Muurbloempje.

Economie van Turnhout

Tijdens de late middeleeuwen stond Turnhout bekend om het weven van bedlinnen en de handel in linnen. Deze industrieën maakten in het begin van de 19e eeuw plaats voor de papierindustrie, waarvan veel tot op de dag van vandaag behouden is. Tegenwoordig focust Turnhout zich vooral op de lokale diensteneconomie.

Hiermee komt de stad tegemoet aan nieuwe maatschappelijke behoeften en worden nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd, in het bijzonder voor mensen met lagere kansen. Ook het organiseren van lokaal overleg rond werkgelegenheid via het Forum Lokale Werkgelegenheid en de lokale Werkwinkel van Turnhout Centraal heeft momenteel prioriteit.

Beursinfo
In Turnhout vindt de Herfstbeurs plaats, georganiseerd door De Steinerschool Turnhout. De school brengt middels deze beurs graag wat extra geld binnen. In het wat futuristische gebouw krijgt u de mogelijkheid tot het kopen van spulletjes uit veelal de bio-sfeer, zoals houten speelgoed. Hetzelfde geldt voor hapjes en drankjes. Verder speelt er volksmuziek met traditionele instrumenten zoals de dwarsfluit.

 

 

 


[Foto: Kerk in Turnhout © Ricardo Liberato, op Flickr Licentie: CC BY-SA 2.0]

Gewest:Vlaanderen
Provincie: Antwerpen
Oppervlakte: 56,06 km² (2009)
Inwoners: 41.266 (1 januari 2011)
Gemiddeld inkomen: € 15.194 euro/inw. (2007)
Postcodes: 2300
Netnummer: 014
Internetsite gemeente: www.turnhout.be
Kantoor Dienst Toerisme Turnhout: www.toerismeturnhout.be.
Luchthaven: Zoersel Airport.
Bereikbaarheid:de afritten 23 en 24 van de snelweg E34 verbinden Turnhout met Antwerpen, Brussel, Gent en Eindhoven. Ook per fiets is Turnhout prima te bereiken, langs het kanaal Dessel-Schoten met het jaagpad, langs het fietsknooppuntennetwerk en de Vlaanderen Fietsroute. Dankzij de centrale ligging beschikt Turnhout ook over een uitgebreid bus- en spoornetwerk.
Voetbalclub: KV Turnhout


[Foto: Kerk in Sint-Niklaas, © Denis Defreyne op Flickr. Licentie: CC BY 2.0]


[Foto: Idyllisch Turnhout, © Luca Assen op Flickr. Licentie: CC BY 2.0]


[Foto: Heilig Hart kerk © DJ Buck, op Flickr.
Licentie: CC BY-SA 2.0]


[Foto: Landbouw Turnhout © DJ Buck, op Flickr Licentie: CC BY-SA 2.0]


[Foto: Turnhouts panorama © DJ Buck, op Flickr Licentie: CC BY-SA 2.0]