Ninove

Ninove is gelegen in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. De stad ligt in de Denderstreek. Ninovieters worden ook wel “Wortelkrabbers” genoemd, een benaming die ze te danken hebben aan de tijd waarin de Aalstenaren een onverwachte inval deden. Er zat voor de Ninovieters niets anders op dan de Koepoort snel te vergrendelen met een wortel. Een passerende ezel knabbelde de noodgrendel vervolgens op. Sindsdien is de wortel het symbool van de stad. In Ninove wordt ook altijd fanatiek carnaval gevierd. Het was dan ook de carnavalsraad die de stad een standbeeld gaf van een manneke met een wortel.

Kunst en cultuur in Ninove

Onderwijs
Ninove biedt secundair onderwijs aan in de vorm van vrij gesubsidieerd onderwijs, gemeenschapsonderwijs en provinciaal onderwijs. Volwassenenonderwijs wordt aangeboden door het Provinciaal Centrum Volwassenenonderwijs Dender en Schelde en het Leerpunt Zuid-Oost-Vlaanderen Ninove. Kunstonderwijs vindt u op de Stedelijke academie voor muziek, woord en dans en de Academie voor beeldende kunst.

Voor hoger onderwijs kunt u uitwijken naar de omliggende, grotere steden. Brussel heeft de hogescholen Erasmushogeschool Brussel, de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB), de Hogeschool Sint-Lukas Brussel, de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst en de Vrije Universiteit Brussel. In Gent vindt u de Hogeschool Gent, de Arteveldehogeschool, de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven, de Hogeschool voor Wetenschap en Kunst Sint-Lucas en de Universiteit Gent.

Musea
Ninove zelf bezit geen musea. Wel kunt u in de nabije omgeving meerdere interessante musea bezoeken, zowel in de kleinere plaatsen rondom de stad als in Brussel. Op een niet al te grote afstand heeft u ruim keuze!

  • Stedelijk Museum Aalst: gevestigd in het Oud-Hospitaal, een voormalig ziekenhuis ontstaan in de 13de eeuw dat in de volksmond de naam “Gasthuis” kreeg. De straat waar het ziekenhuis later een nieuwe vestiging kreeg, draagt dan ook de naam “Gasthuisstraat”.
  • In de Verzekering tegen de Grote Dorst: een traditioneel geuze- en kriekcafé in het heuvelrijke Pajottenland en tevens levend biermuseum. Hier waant u zich in eind jaren 40, begin jaren 50. Dat de authenticiteit van het café bewaard is gebleven ziet u terug in de zeldzame Art Déco-toog en hoort u aan het tikken van de westminsterklok.
  • Het Brussels Museum: de Brusselse Museumraad (BMR) overkoepelt de musea van het Brussels Gewest, bestaande uit zo'n 100 federale, gemeentelijke, gemeenschaps- en privémusea over onder meer kunst, techniek, industrie, wetenschap, folklore, literatuur en geschiedenis.
  • Het Speelgoedmuseum Brussel: sinds 1800 is hier speelgoed te bewonderen, van poppen en oude spoorwegtreintjes tot puzzels en spellen. Bijzonder is dat u het mag aanraken. Oftewel: u mag hier spelen! En dat in een 1000 m² oud herenhuis. Tevens veel tijdelijke en doorlopende tentoonstellingen.
  • Het Muziekinstrumenten museum Brussel: wanneer u hier binnenstapt krijgt u direct een koptelefoon mee. Het gebouw bestaat uit een art nouveau en een classicistisch gedeelte dat 8000 muziekinstrumenten herbergt. U bewondert de collectie onder begeleiding van de klanken van de instrumenten die u bekijkt. Na afloop kunt u bijkomen op het dakterras van het restaurant.

Bezienswaardigheden Ninove

Ninove biedt meerdere noemenswaardige bezienswaardigheden, waaronder het symbool van de stad. Ook waarborgt Ninove meerdere beschermde monumenten die de moeite waard zijn om te bezichtigen.

  • Het beeld van het Wortelmanneken: gelegen aan de Centrumlaan voor winkelcentrum Ninia. De wortel is het symbool van de stad en onder andere terug te vinden in het logo van het carnaval. De carnavalraad gaf Ninove een standbeeld van een manneke met een wortel.
  • Het huis Doremont op de Graanmarkt: ook wel bekend als de Raadskelder. Het huis is een fragment van een imposant complex dat tot in de 19de eeuw een belangrijk deel van het uitzicht van Ninove bepaalde. De geschiedenis loopt terug tot de 10de eeuw. Sinds 1976 is het huis beschermd als monument.
  • Het Ninoofse oud stadhuis: de geschiedenis van het oud stadhuis heeft een eerste aanknopingspunt in de oudst gekende stadsrekening van Ninove uit 1389. Vele jaren was het gebouw niet niet meer in gebruik, maar werd door ingrijpende restauratiewerken in zijn oude en oorspronkelijke glorie hersteld. Sinds 13 mei 1976 beschermd als monument.
  • De Onze-Lieve-Vrouwekerk: een van de grootste barokkerken in Vlaanderen. De kerk maakte vroeger deel uit van de Ninoofse Norbertijnerabdij en wordt daarom ook wel de Abdijkerk genoemd. Tegenwoordig doet de kerk dienst als parochiekerk.
  • Het natuurgebied Dendervallei Ninove: gelegen op de linkeroever van de Dender tussen Zandbergen en Ninove. In dit natuurgebied vindt u verschillende vegetatietypes, zoals, kapvlakten, valleibossen, populierenaanplanten, moerasvegetaties, mesofiele hooilanden en dotterbloemgraslanden.

Economie Ninove

In en rondom Ninove zijn in de loop der jaren verschillende industrieterreinen ontstaan. De Oude industriezone ontstond dankzij de rivier de Dender, die vroeger een zeer belangrijke rol speelde als economische transportweg in de provincie Oost-Vlaanderen. Langs deze rivier vestigden zich grote industriebedrijven. De Oude industriezone telt momenteel nog zo'n 21 bedrijven.

In 1960 werd een gebied van 81 hectare, gelegen tussen de Dender en de spoorweg, erkend als eerste industrieterrein in Ninove: het Beneden industriepark. Wegens de slechte toegangswegen werd er eerst een beperkte industriezone gerealiseerd tussen de spoorweg en de Aalstersesteenweg. De vereiste toegangsweg tot het Beneden industriepark kwam er begin jaren '70. Momenteel telt het industrieterrein 37 bedrijven.

De erkenning van het Boven industriepark dateert van 29 juni 1961. Het industriepark heeft een totale oppervlakte van 79 hectare. Op dat moment waren er nog maar 7 bedrijven gevestigd. Dankzij een verbreding van de toegangsweg mocht het industriepark uitbreiden. Het Boven industriepark telt tegenwoordig 22 bedrijven.

De Ambachtelijke zone Appelterrewas bestemd voor de aanleg van een ambachtelijke zone te Appelterre-Eichem. Midden jaren '90 vestigden zich er de eerste nieuwe bedrijven. Momenteel zijn er zo'n 26 bedrijven gevestigd.

 

 

 


 
[Foto: Stadspoort Ninove © LHOON, op Flickr Licensie: CC BY-SA 2.0]

Gewest: Vlaanderen
Provincie: Oost-Vlaanderen
Arrondissement: Aalst
Oppervlakte: 72,57 km²
Inwoners: 37.101 (1 januari 2011)
Gemiddeld inkomen: €15.940 per inw. (2007)
Burgemeester: Michel Casteur (Open Vld)
Bestuur: Open Vld, CD&V
Postcode: 9400, 9401, 9402, 9403, 9404, 9406
Netnummer: 054
Website gemeente: https://www.ninove.be/
VVV-kantoor: stadhuis, Centrumlaan 100.
Bereikbaarheid: Ninove is goed bereikbaar via de autowegen de N45, de N8 en de N255. Naast reguliere bussen heeft Ninove ook een belbus, die rijdt op reservering.
Overnachten: hotel, B&B, gastenkamers of vakantiewoningen
Voetbalclub: Voetbalclub KVK Ninove.


[Foto: Station Ninove © LHOON, op Flickr Licensie: CC BY-SA 2.0]

[Foto: Ziekenhuis Ninove © LHOON, op Flickr Licensie: CC BY-SA 2.0]

[Foto: Kerk Ninove © LHOON, op Flickr Licensie: CC BY-SA 2.0]


[Foto: Brug over de Dender in Ninove © LHOON, op Flickr. Licensie: CC BY-SA 2.0]