Menen
De stad Menen is gelegen in de provincie West-Vlaanderen. De Menenaren zelf noemen hun stad Mjinnde of Meende, de rest van de provincie Mjeenn. De oudste naamsvermelding stamt uit 1087. Menen ontstond aan de Leie, op de handelsweg Brugge-Rijsel. Gelegen aan de grens met Frankrijk werd de stad al vroeg versterkt. Tussen 1579 en 1830 werd Menen maar liefst tweeëntwintig keer belegerd. De vestingstad met zijn rijke verleden is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. U vindt er onder meer de twee interessante musea het Jukeboxmuseum en Stadsmuseum 't Schippershof, een modern stadhuis, vele beelden en veel jaarlijks terugkerende evenementen, zoals het internationale straattheaterfestival "Zomer". Kortom: u zult niet snel teleurgesteld terugkeren!
Kunst en cultuur in Menen
Onderwijs
In Menen is één centrum voor volwassenenonderwijs gevestigd, namelijk het CVO 3 Hofsteden. Ook aan kunstliefhebbers is gedacht. Kunstonderwijs vindt u aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord (SAMW) en de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten (SABK). Voor hogescholen en universiteiten kunnen studenten uitwijken naar omliggende plaatsen. In Kortrijk vindt u de Hogeschool West-Vlaanderen, de Hogeschool KATHO en de Katholieke Universiteit Leuven Campus vestiging Kortrijk.
Musea
Menen telt twee noemenswaardige musea en meerdere interessante bezienswaardigheden, zowel binnen als buiten, waar u uitstekend uw dag mee kunt vullen.
- Jukeboxbelevingscentrum. Ga terug naar de tijd van Elvis, waarin je in elk café een jukebox aantrof. In deze prachtige art decovilla vindt u een uitgebreide collectie jukeboxen, inclusief de merken Wurlitzer, Rock-Ola, AMI en Seeburg. U leert over de geschiedenis en de techniek van de jukebox. Gelegen aan de Site Roussel, Wervikstraat 192 te Menen.
- Stadsmuseum 't Schippershof. In dit gerestaureerde pand uit het einde van de 17de eeuw zijn het stadsmuseum, de toeristische dienst en het museumcafé ondergebracht. Het museum toont een vaste collectie met aspecten uit de geschiedenis en het werk van Menense kunstenaars. Het museum profileert zich vooral met een rijke beeldencollectie. Ook organiseert het museum tijdelijke tentoonstellingen.
Bezienswaardigheden in Menen
- Het stadhuis en belfort, daterend uit 1782 en opgetrokken in classicistische stijl. Door de verwoestingen in beide wereldoorlogen combineert het gebouw op bijzondere wijze een oud exterieur en een nieuw interieur. In de zomer vinden er geregeld beiaardconcerten plaats.
- De vestingen en kazematten. Zonnekoning Lodewijk XIV gaf de Franse generaal Vauban opdracht van Menen een versterkte stad te maken. Bovenop de fundamenten van de Vaubanversterking werden de huidige “Hollandse” vestingen gebouwd, waarop u tegenwoordig kunt wandelen en fietsen. Ook de elf bomvrije en 'kazematten' (ondergrondse ruimten) zijn vrij toegankelijk.
- Beelden in de stad. in Menen kunt u een ware beeldentocht maken, bestaande uit de beelden: Natal, De Profeet, Oorlogsmonument, Ruiter, S.N.–N.M.–08, Standbeeld van Generaal J.A. Vander Mersch, Beeldengroep 'Ik?- Ik?', Meisje met kangoeroe, Sculptuur, Maankijkster, Stoerheid, Zittend Naakt en Heersen.
- Natuurgebied Het 'Preshoekbos', een mooi wandelgebied dat een geheel vormt met de zuidelijke kant van de Leievallei tussen Menen en Kortrijk. Vroeger werd hier klei gewonnen voor de steenbakkerijen. Kenmerkend zijn dan ook de zogenaamde ‘kleikoppen’, zoals de Kobbe, de Lauweberg en de Keizersberg.
- De Sint-Vedastuskerk, de belangrijkste kerk van Menen. Ook wel 'grote kerk' genoemd. De kerk is vernoemd naar de bisschop van Atrecht: Vedastus. De kerk is opgetrokken in neoclassicistische stijl en dateert uit het begin van de 19de eeuw. De onderbouw van de toren stamt echter nog uit het midden van de 15de eeuw.
Economie Menen
Momenteel is Menen bezig met de ontwikkeling van enkele nieuwe industriezones. Maar ook de detailhandel krijgt steeds meer aandacht. Menen wil het ondernemerschap stimuleren om zo werkgelegenheid te verschaffen onder speciale sociale groepen in bepaalde wijken. De stad leent zich ook uitstekend om naar hartenlust te winkelen, vooral in het centrum in de Ieperstraat, de Bruggestraat, de Rijselstraat, de Kortrijkstraat en de Moeskroenstraat. Als grensstad zijn goede handelsmogelijkheden met Frankrijk belangrijk voor Menen. De EuresChannel is dan ook speciaal ontwikkeld om de arbeidsmobiliteit in de Frans-Belgisch-Britse grenszone te vergemakkelijken. Zowel ondernemers als werknemers kunnen hier terecht voor gratis informatie en advies bij het nemen van beslissingen.
Beursinformatie
De Gezinsbond biedt u de mogelijkheid om kinderspulletjes te kopen of verkopen. De beurs wordt georganiseerd in Cultuurcentrum De Steiger. U vindt hier een groot assortiment van tweedehands peuter– kleuter- en kindermateriaal dat nog in goede staat verkeert. De toegang tot de beurs is gratis.