Lommel

Lommel is gelegen in de provincie Limburg in België. Met handels- en winkelcentrum De Singel is het de derde winkelstad van deze provincie. Lommel telt wel dertig kapelletjes die over de diverse buurtschappen verspreid liggen. Ook bezit de stad een aantal mooie natuurgebieden, zoals De Watering en de Lommelse Sahara. Lommel is gelegen op de waterscheiding van de stroomgebieden van Schelde en Maas. Ook wordt hier zilverzand gewonnen voor de glasindustrie. Het Glazen Huis is een interessante toeristische trekpleister die hieruit voortkomt. Hiermee draagt Lommel zichzelf uit als glasstad van Vlaanderen.

Kunst en cultuur in Lommel

Lommel heeft een ruim aanbod op het gebied van cultuur. Bijzonder is Het Glazen Huis dat ook wel symbool staat voor de glasindustrie van Lommel, een belangrijke industrietak. Ook de Duitse Militaire Begraafplaats in Kattenbos is indrukwekkend als grootste Duitse soldatenkerkhof buiten Duitsland in West-Europa. In 1993 werd cultureel centrum De Adelberg geopend.

Onderwijs
Op het gebied van volwassenenonderwijs bezit Lommel het Provinciaal Centrum voor Volwassenenonderwijs. Kunstliefhebbers vinden hun gading in het Noord-Limburgs Instituut voor Kunstonderwijs (NIKO) dat deeltijd kunstopleidingen aanbiedt op het gebied van muziek, woord, dans en beeldende kunst. Voor hoger onderwijs kunnen studenten uitwijken naar omliggende steden. In Geel is de Katholieke Hogeschool Kempen gevestigd, in Turnhout de Artesis Hogeschool Antwerpen, een autonome hogeschool met zeven departementen, en in Diepenbeek de Universiteit Hasselt en de Xios Hogeschool Limburg.

Musea
Er is genoeg te zien in Lommel:

  • Het Glazen Huis. Hier vindt u hedendaagse glaskunst. Lommel wil zichzelf namelijk neerzetten als glasstad van Vlaanderen. Tevens is er een glaswinkel aanwezig die uw ideeën kan verwezenlijken. Leuk voor een souvenir of origineel cadeau.
  • Museum De Kolonie, onderdeel van Museum Ons Erfgoed. Erfgoed Lommel richtte in een voormalige staatsboerderij dit archeologisch en historisch museum in over mens en landschap in de Kempen.
  • Natuurhuis Het Wateringhuis, gelegen in Lommel-Kolonie. Oorspronkelijk woonden hier waterbazen. Het natuurmuseum stelt op educatieve wijze de ontstaansgeschiedenis en natuurwaarden van De Vloeiweiden tentoon.
  • Het Molenmuseum. Bezoek enkel op aanvraag. In een gids wordt automatisch voorzien. Het Molenmuseum bevindt zich op het domein van de Groote Hoef. Het is gehuisvest in de schaapskooi van de oude hoeve. In dit museum kunt u enkele werkende maquettes van molens bewonderen, naast molenonderdelen en oude motoren.

Bezienswaardigheden in Lommel

Haal uw hart op aan de interessante bezienswaardigheden van Lommel. Van imponerende gebouwen, zoals kerken en bijzondere huizen, tot aan de Duitse Militaire Begraafplaats met bijna 40.000 graven.

  • De Sint-Pietersbandenkerk, een Rooms-Katholieke kerk met prachtige glasramen van G. Ladon en een laatgotische toren uit de 15de eeuw, waarin zich een beiaard bevindt. Het schip is in neogotische stijl gebouwd. De naam van de kerk voert terug naar de bevrijding van de apostel Petrus.
  • De Duitse Militaire Begraafplaats, gelegen in Kattenbos. Hier rusten voornamelijk Duitse soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is het grootste Duitse soldatenkerkhof van de Tweede Wereldoorlog buiten Duitsland in West-Europa.
  • Het Burgemeestershuis, een gerenoveerde villa uit 1898 ingericht voor toeristen, maar alleen voor groepen op aanvraag te bezoeken. Het park met koetshuis, prieeltje en beelden uit de stedelijke kunstcollectie is wel vrij te bezoeken elke dag.
  • De Watering, bijzonder wandelgebied gelegen op een ingenieus bevloeiingssysteem. U kunt wandelen in deze prachtige natuur en het Wateringhuis bezoeken, dat op educatieve wijze de geschiedenis en natuurwaarden van dit gebied tentoonstelt.
  • Het Huis van de Stad. Prachtige pand ontworpen door de architect Jo Crépain en vormgever Frans Van Praet. U vindt hier originele kunstwerken van Jef Geys.

Economie Lommel

Typerend voor Lommel in de 17e en 18e eeuw was de teutenhandel, een belangrijke bron van inkomsten. Teuten waren rondreizende handelaren of ambachtsmannen die vanuit de Westfalen of Kempen met hun koopwaar op hun rug richting de omliggende landen trokken. Tegenwoordig haalt Lommel zijn inkomsten uit andere bronnen. Zo beschikt de stad sinds 2006 over een van de grootste, nog in te vullen, industriegebieden van Europa. Ook wordt sinds 1891 in Lommel en omstreken kwartszand (witzand) van hoge kwaliteit gewonnen en gebruikt voor de productie van glas en kristal. Dit wordt verzorgd door het bedrijf Sibelco.

Toekomst
De Philipsvestiging Lommel heet tegenwoordig EMGO Lommel. De fabriek maakt ballonnen voor lampen en biedt werkgelegenheid aan enkele honderden mensen. De werkgelegenheid in Lommel is de afgelopen jaren sowieso toegenomen, onder andere door het bedrijf Hansen Transmissions. Ook ziet de toekomst van Lommel er goed uit. Er zijn plannen om de stad als logistiek centrum te laten fungeren voor overslag tussen water, weg en spoor. Daarbij wordt gedacht aan zowel de reactivering van de IJzeren Rijn als een nieuw sluiscomplex aan de Blauwe Kei.

Beursinformatie
In 2002 ontstond de club De Campse Solexisten door mensen met dezelfde hobby en interesse: de solex. In korte tijd groeide de club in hoog tempo. Hieruit ontstond de solexbeurs in Lommel.

 

Folder uit in Lommel[Foto: © pretautiliser, op Flickr. Licentie: CC BY 2.0]

 

 

Gewest: Vlaanderen
Provincie: Limburg
Arrondissement: Maaseik
Oppervlakte: 102,37 km² (2009)
Inwoners: 33.193 (2011)
Gemiddeld inkomen: 13.927 euro/inw. (2007)
Postcodes: 3920
Netnummer: 011
Internetsite: www.lommel.be
VVV-kantoor: Dorp 14
Overnachten: langer in Lommel blijven doet u in een hotel, in een bungalow, op een camping, in een vakantiehuis of in een bed & breakfast.                                    
Bereikbaarheid: de autowegen de A3/E40 (Brussel-Luik), de A2/E314 richting Genk-Aken en de A13/E313 leiden naar Lommel. Met de bus naar Lommel kan met de Lijnen 180, 29 307 en 17 A. Gaat u met de trein dan stapt u uit bij Spoor Neerpelt – Antwerpen, gelegen aan het fietsroutenetwerk.
Voetbalclub: Lommel United

 

Glas in Lommel[Foto: © Susan E Adams, op Flickr. Licentie: CC BY-SA 2.0]

 

 

 

Meertje bij Lommel[Foto: © Ruben Holthuijsen, op Flickr. Licentie: CC BY 2.0]

 

 

 

Lommel rockt[Foto: © Ben Philipsen, op Flickr. Licentie: CC BY 2.0]

 

 

 

Militairen in Lommel[Foto: © Surface Warriors, op Flickr. Licentie: CC BY-SA 2.0]