Gent
Gent, door de de Gentenaars uitgesproken als 'Hent', is de tweede grootste stad van België (na Antwerpen) en hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen. In de middeleeuwen was Gent een wereldstad en de rijkdom die daarmee samenhing is terug te zien in de pracht van vele historische bouwwerken. De rivieren de Leie en de Schelde maken Gent samen met enkele kanalen tot een echte waterstad; goed bereikbaar per boot en met sfeervolle bruggen en oevers. Ook voor kunst- en cultuurliefhebber is Gent een uitstekende bestemming.
Kunst en cultuur in Gent
Onderwijs
In Gent zitten één universiteit en vier hogescholen. Samen goed voor ruim 60.000 studenten per jaar. Ook heeft Gent een universitair ziekenhuis.
Musea
Gent heeft veel musea. Geklusterd in het Citadelpark, in het historisch centrum en verspreid door de rest van de stad. Bekend zijn:
- Design museum Gent, Jan Breydelstraat 5. Vaste collectie van meubilair uit de 17e en 18e eeuw, voorwerpen in art nouveau- en art deco-stijl en ontwerpen uit de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw. Daarnaast wisselende tentoonstellingen van hedendaagse designers.
- Huis van Alijn, Kraanlei 65. Museum dat in verschillende kamertjes het leven van de gewone man en vrouw in de 20ste eeuw toont.
- Museum voor Schone Kunsten (MSK), Citadelpark, Fernand Scribedreef 1. De beeldende kunst van 1350-1950 van Europese kunstenaars komt in het MSK uitgebreid aan bod.
- Museum voor Industriële Archeologie en Textiel (MIAT), Minnemeers 9. Gent was sinds de middeleeuwen groot in de textielindustie. Eerst met de productie en bewerking van wol, later ook met vlas en katoen. Het MIAT toont met name de samenleving rond de industriële revolutie. Het museum is 1800 m² groot.
- Stadsmuseum Gent (STAM), Godshuizenlaan 2. Voor een overzicht van de geschiedenis van Gent is het STAM de perfecte plek. Ook voor het heden en de toekomst van de stad is aandacht.
- Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.), Citadelpark. Ruime collectie hedendaagse kunst. In veel tentoonstellingen staat één kunstenaar met alle facetten van zijn werk centrraal.
Een museumbezoek in Gent is niet duur. Voor jongeren tot 19 jaar is de toegang overal gratis. Voor jong-volwassenen van 19-26 jaar kost het slechts 1 euro. Ook heeft Gent een speciale museumpas. Die kost 20 euro en geeft toegang tot de belangrijkste musea, monumenten én de stadsbussen en -trams. De museumpas is drie dagen geldig.
Theaters
De toeristenwebsite van Gent noemt dertien theaters en cultuurhuizen waar de cultuurliefhebber zijn hart kan ophalen. Een aantal namen:
- Arcatheater
- Minardschouwburg
- Nederlands Theater Gent (NTGent)
- Nieuwpoorttheater
Muziek
Gent kreeg in 2009 de titel 'Creative City of Music' van UNESCO. Daarmee is het onderdeel van het netwerk van creatieve steden dat UNESCO opbouwt om culturele diversiteit te stimuleren. Gent heeft verschillende muziekfestivals, ensembles en muziekopleidingen.
Bezienswaardigheden in Gent
Drie torens
Ruim 9800 bouwwerken in Gent hebben de status van monument. Beroemd is de torenrij. Ook wel 'de drie torens', die in het historisch centrum staan. Dit zijn de:
- Sint-Niklaaskerk
Gewijd aan Nicolaas van Myra en gebouwd in de 13e eeuw. Tot 2018 zijn nog gedeeltelijke restauraties gepland. - Belforttoren
Aan het belfort (een middeleeuws wachtgebouw) werd vanaf het begin van de 14e eeuw gebouwd. De torenspits is sinds die tijd verschillende keren vervangen. In de vorige eeuw werd hij nog gerestaureerd. Tegen het belfort aan staat een lakenhal, een vroegere handelsplaats voor textiel, en de oude cipierswoning de 'mammelokker'. - Sint-Baafskathedraal
Oorspronkelijk een parochiekerk werd deze kathedraal gedurende de 14e, 15e en 16e eeuw opgebouwd tot zijn huidige vorm. De kathedraal staat bekend om de vele historische schatten die er te bewonderen zijn. Heel bekend is Het Lam Gods, een altaarstuk dat de gebroeders van Eyk rond 1432 schilderden. De trap om de kathedraaltoren te beklimmen telt 444 treden.
Als vierde toren wordt de Boekentoren soms genoemd. Deze is in de jaren '40 van de vorige eeuw gebouwd en hoort bij de universiteitsbibliotheek van Gent. In de toren zitten ongeveer drie miljoen boeken.
Graslei en Korenlei
De kade van de rivier de Leie die door Gent stroomt is in het centrum van de stad een ware trekpleister. Omringd door historische gebouwen en sfeervolle terrassen is het voor veel Gentenaars een favoriete plek. De Graslei is de rechteroever van de de Leie, de Korenlei de linker-.
Patershol
Patershol is een knusse wijk met middeleeuwse uitstraling in het historisch centrum van Gent. Een aangename plek om te wandelen, uit eten te gaan en, zoals de paters in de 13e eeuw dat ongetwijfeld ook deden, goed Belgisch bier te drinken.