Beringen

Beringen is na Hasselt en Genk de op twee na grootste gemeente in de provincie Limburg in België. Het is tevens een belangrijke industriestad in West-Limburg en de hoofdplaats van het kieskanton en het gerechtelijk kanton Beringen. Het inwoneraantal groeit nog altijd. Beringen was vroeger een echte mijnstad en de stad blijft verbonden met haar 'mijnverleden'. Dit ziet u terug in de restanten waarvan enkele bijzondere toeristische trekpleister zijn gemaakt, zoals het mijnmuseum, de mijnkathedraal en de mijncité. Ook is Beringen de geboorteplaats van de bekende priester en dichter August Cuppens.

Kunst en cultuur in Beringen

Onderwijs
Beringen telt zo'n 26 basisscholen en middelbare scholen. Daarnaast zijn er 9 vrije lagere scholen, 2 stedelijke basisscholen en 3 scholen van de Vlaamse Gemeenschap gevestigd. Ook bestaat er een Freinetschool met een geheel eigen onderwijsmethode.

Wat betreft middelbare scholen zijn er twee zogeheten middenscholen gevestigd in Paal en Beringen-Centrum die alle richtingen aanbieden. Na twee jaar kiezen leerlingen Algemeen Secundair Onderwijs (ASO), aangeboden door het Sint-Jozefscollege, Technisch Secundair Onderwijs (TSO) of Beroepssecundair Onderwijs (BSO), aangeboden door het Sint-Lutgartinstituut en het Vrij Technisch Instituut (VTI).

Ook heeft Beringen een school voor buitengewoon lager onderwijs (BLO), het VZW De Brug Beringen en een school voor buitengewoon secundair onderwijs (BuSO), de VIBO Sint-Barbara. Verder vindt u in Beringen een Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en een Academie voor Beeldende Kunsten.

Musea
Beringen telt misschien niet veel musea, maar wel een paar zeer bijzondere:

  • Mijnmuseum. Gevestigd op de voormalige mijnterreinen. Het grootste en belangrijkste industrieel erfgoed van Vlaanderen en tevens de grootste bewaarde mijn in Europa. Beleef de geschiedenis van de Limburgse koolmijnen met modern ingeklede zalen, multi-touchtafel en sfeerscheppende getuigenissen.
  • Barometermuseum 't Pad van Pien. Hiermee heeft u meer gemeen dan u denkt! De barometer vertelt ons namelijk het weer. Het Barometermuseum is daarom interessant om eens te bezoeken. De broers Dingens ontwerpen hier barometers en delen hun kennis. U voorspelt zelf het weer aan de hand van de meteo-computer!

Bezienswaardigheden

Wat betreft bezienswaardigheden hoeft u zich in Beringen niet te vervelen. U kunt zich zowel binnen als buiten uitstekend vermaken. Sommige bezienswaardigheden zijn ook prima te combineren, zoals een bezoek aan de mijncité, moskee en mijnkathedraal samen.

  • Recreatieoord 't Fonteintje. Gelegen in Koersel en gegroeid rond de kapel van Onze-Lieve-Vrouw aan de Staak, een bekend bedevaartsoord ontstaan in 1826. In de zeer bosrijke omgeving vindt u een uitkijktoren die een prachtig uitzicht biedt op het Kempische landschap, een minigolf, trick-pinbanen, een speeltuin, een fit-o-meter en vele kampeerplaatsen.
  • De Fatih Moskee. Een van de grootste moskeeën in België. Gebouwd in Ottomaanse stijl, met twee minaretten van 26 meter hoog en een koepel van 16 meter. In de koepel hangt een massief koperen luster uit Turkije. De muren zijn bezet met azuurblauwe en handgeverfde tegels uit Turkije. Een rondleiding is mogelijk.
  • De Sint-Theodarduskerk. De 'mijnkathedraal' is tussen 1939 en 1943 gebouwd in Byzantijnse stijl. Voor de ingang staan donkere galerijen die symbool staan voor de ondergrondse mijninfrastructuur. In de middeleeuws aandoende kloostergang bij het rechthoekige voorplein zien mijnwerkers een verwijzing naar de ondergrond van de mijn.
  • Mijncité Beringen-Mijn. Met een toeristisch treintje gaat u op ontdekkingstocht door de mijncité. De mijncité ontstond rondom de mijn en bestond uit een volledig dorp inclusief arbeiderswoningen, winkels, sportvelden, scholen, hotels, een ziekenhuis, een cultureel centrum en een wandelpark.
  • Blauwbessenbedrijf Blueberry Fields. Met 15 hectaren blauwbessen een van de grootste blauwbessenbedrijven van België. Vanaf mei tot september kunt u hier wandelen. U leert alles over de blauwbes, van teelt tot oogst. Vanaf midden juli tot eind augustus mag u zelf plukken. De dag sluit u af met een heerlijk gezond ijsje met blauwbessencoulis.

Economie Beringen

Beringen heeft twee industrieterreinen en vier ambachtelijke zones. Na de mijnsluiting kwamen er talloze nieuwe sectoren tot ontwikkeling: chemie, kunststoffen, metaalbewerking, industriële drukkerijen, enzovoort. Ook de dienstensector is sindsdien flink opgebloeid. Denk hierbij aan de transport, distributie, communicatie en bedrijfsdiensten. In Beringen zijn zowel profit als non-profit bedrijven gevestigd en zowel kleine en middelgrote als grote multinationale bedrijven.

Ook maakt Beringen deel uit van het Economisch Netwerk Albertkanaal, een ruimtelijk samenhangend netwerk van Vlaamse gemeenten die aan het Albertkanaal liggen. Doel van het netwerk is de economische sterkten van het gebied op elkaar af te stemmen en de economische groei te structureren.

In Beringen is ook de dienst lokale economie gevestigd, die als doel heeft de economische ontwikkeling van alle sectoren in de stad te bevorderen: industrie, handel, diensten, markten en tewerkstelling.

Beursinfo
In Beringen vindt de spirituele Paranormaalbeurs plaats. U betaalt een entreeprijs vanaf € 5,00 en kunt de hele dag door meerdere zaalsessies, lezingen en workshops bijwonen zonder extra kosten. Bijzonderheden zijn het gratis geschenk voor de eerste honderd bezoekers en een gratis consult voor elke 50ste bezoeker.

 

Geel gebouw in Beringen[Foto: © Michael Bernath, op Flickr. Licentie: CC BY-ND 2.0]

 

Gewest: Vlaanderen
Provincie: Limburg
Arrondissement: Hasselt
Oppervlakte: 78,3 km² (2009)
Inwoners: 43.203 (01/01/2011)
Postcodes: 3580, 3581, 3582, 3583
Netnummer: 011
Internetsite: www.beringen.be
Toeristeninformatie: www.toerismeberingen.be
Overnachten: Wilt u overnachten in Beringen, dan kunt u kiezen uit hotels, gastenkamers, jeugdlogies of tentenkampen.
Bereikbaarheid: In het centrum ligt een busstation waar alle lijnen samenkomen. Ook rijden er belbussen. Deze rijden alleen op aanvraag. Wat betreft treinvervoer is voor de provincie Limburg het Spartacusplan ontwikkeld. Een tweede nieuw spoorwegstation in Beringen moet op de plaats komen van het vroegere station bij Beringen-Centrum. Het station in Beverlo wordt behouden. De belangrijke hoofdwegen rondom Beringen zijn de N29, N72, N717 en N772, daarnaast de Tessenderlosesteenweg, de Beverlosesteenweg en de Industrieweg.
Voetbalclub: KVK Beringen

 

 

Bouwwerk in Beringen

 

 

In de steigers in Beringen

 

 

Mijn van Beringen[Foto's: © Skin - ubx, op Flickr. Licentie: CC BY 2.0]