Logopedie Magda Praet
Meerskant 30
Laarne
Oost-Vlaanderen
www.sterkerverder.be
www.logopedistepraet.be
www.tokon.be
www.smoetie.be
www.acabo.be
Trefwoorden: Logopedie, Rekenproblemen bij derde klas kleuters, Tokon, Leerstoornissen, Spraakstoornissen, Taalstoornissen, Dyslexie, Smoetie, Begrijpend lezen, Verhalend lezen
Rubrieken: Logopedisten, Logopedist
Zowel kinderen, jongeren als volwassenen kunnen terecht bij logopedie Magda Praet voor een diagnosestelling, een behandeling van spraakstoornissen, taalstoornissen, leermoeilijkheden en leerstoornissen. Daarnaast is Magda Praet gespecialiseerd in de behandeling van ‘leerproblemen’. Vanuit de praktijk, in confrontatie met zich herhalende fouten, werd het therapieprogramma Acabo opgezet met als doel automatiseringsproblemen, waaronder dyslexie, aan te pakken. Acado ontwikkelt educatieve projecten: boekreeks Smoetie voor kinderen met onder andere dyslexie en begrijpend lezen en verhalend lezen te bevorderen, Tokon ter bevordering van getalgevoeligheid, de Leesmodule en de Klokmodule. Daarbij stelt Magda Praet dat de rekenproblemen bij derde klas kleuters cruciaal zijn om op die leeftijd de cijfergevoeligheid te stimuleren.
Als licentiaat logopedie komt Magda Praet dagelijks in contact met kinderen met spraakstoornissen, taalstoornissen, leermoeilijkheden, leerstoornissen en rekenproblemen. Hieruit is het therapieprogramma Acabo opgezet met als doel automatiseringsproblemen, waaronder dyslexie, aan te pakken. Magda Praet heeft in haar doctoraat aangetoond dat de 3de klas kleuters een cruciale leeftijd is om getalgevoeligheid te stimuleren. Kleuters die problemen vertonen met tellen of vergelijken, lopen vaak een achterstand op in de lagere en secundaire school. Wanneer u echter het kind regelmatig en spelenderwijs leert tellen, haalt het opnieuw het niveau van zijn leeftijdsgenootjes. De educatieve projecten van Acabo zijn in te zetten voor rekenproblemen ook voor scholen.
Acado ontwikkelt educatieve projecten die gebruikt worden voor onder andere onderwijsinstellingen en pedagogische professionals, zoals logopedisten en zorgleerkrachten. Ook ouders die hun kind een duwtje in de rug willen geven kunnen natuurlijk gebruikmaken van deze projecten:
De zesdelige boekenreeks Smoetie is ontwikkeld om beginnende en minder vlottende lezers met onder andere dyslexie een vlotte en snelle leeservaring te bieden. Kinderen met dyslexie doen er veel langer over om de medeklinkerwoorden vlot te herkennen. De Smoetie reeks is zo geschreven dat kinderen die woorden met medeklinkerverbindingen kunnen lezen, hen de handvaten aangereikt worden om de leesstrategie onder de knie te krijgen. Bij de opmaak van de tekst is rekening gehouden met de ideale interlinie, lettertype en regelbreedte voor lezers met leesproblemen. Met de juiste wisselwerking tussen illustraties en tekst blijven de kinderen geboeid.