Sint-Niklaas
Sint-Niklaas is de hoofdstad van de provincie Oost-Vlaanderen (het Land van Waas of Waasland) in België. Sint-Niklaas heeft 72.366 inwoners. In België is de stad bekend om de Grote Markt, dat het grootste marktplein van België heeft. Jaarlijks viert Sint-Niklaas begin september de bevrijding van de Duitse bezetters in 1944 tijdens de Vredefeesten. De Vredefeesten zijn uitgegroeid tot een waar festival dat meestal het eerste weekend van september plaatsvindt. Tijdens dit festival stijgen veel verschillende luchtballonnen op en behoort deze “ballonhappening” tot de top 5 van grootste ballonhappenings ter wereld.
Kunst en cultuur in Sint-Niklaas
Onderwijs
De Hogeschool Sint-Lieven is gevestigd in Aalst, Gent en Sint-Niklaas. Zodoende zijn er verschillende mogelijkheden om een bacheloropleiding te volgen op HBO- of universitair niveau in Sint-Niklaas en de twee andere steden in de buurt. Studeren aan de stedelijke muziekacademie en de stedelijke kunstacademie kan ook in Sint-Niklaas. De VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleidingen) heeft een lijst met zogenoemde knelpuntberoepen opgesteld. Studenten die de studie tot een knelpuntberoep volgen, komen later zeer waarschijnlijk moeilijker aan een baan.
Bezienswaardigheden Sint-Niklaas
Sint-Niklaas is bekend om zijn evenementen. Op de Grote Markt is er vaak van alles te doen.
- Grote Markt: Toevallig is de Grote Markt ook een bezoek waard omdat dit het grootste marktplein van België is. Elke donderdag is er markt van 6.00 – 13.00 uur.
- Aan de Grote Markt staat het stadhuis uit 1878. Deze is gebouwd in de neogotische stijl en beschikt ook over een wachttoren met stormklok (belforttoren).
- Vredefeesten: Zoals aangegeven in de inleiding vindt jaarlijks het Vredesfestival plaats. Dit is de trekpleister van Sint-Niklaas. Verschillende heteluchtballonen stijgen dan op vanaf de Grote Markt en door de hele stad zijn er diverse bands die optreden.
- Sint-Niklaas heet niet zomaar zo. In de winter verblijft Sinterklaas in zijn eigen stad: Sint-Niklaas. Van november tot en met 6 december zijn er daarom ook tal van activiteiten in het kader van Sinterklaas. Zo is er bijvoorbeeld een circusshow en een Sinterklaaszoektocht.
- Als de zomer of de winter nadert, organiseert Sint-Niklaas “Sint-Niklaas zomert en Sint-Niklaas wintert”. Dan organiseert de stad verschillende evenementen zoals beachvolleybal, terrasjesdag, kermissen, concerten, kerstmarkten en de nieuwjaarsduik.
- De museumliefhebber kan een bezoek brengen aan het stedelijk museum van Sint-Niklaas. Hier vormen drie tentoonstellingen de vaste collectie van het museum. De eerste tentoonstelling richt zich op ceramiek en metaal. Archeologische vondsten laten hier zien hoe men vroeger toen landbouw de grootste bron van inkomsten vormde met grondstoffen zoals ijzererts en klei omging. Na de landbouw werd ook de industrialisatie een feit in Sint-Niklaas. Dat is de inspiratie voor de tweede tentoonstelling. De derde tentoonstelling tenslotte, is het breimuseum waar u verschillende breimachines en hun ontwikkelingen door de tijd heen kunt bekijken.
Economie van Sint-Niklaas
De provincie Oost-Vlaanderen is de op een na grootste landbouwprovincie van Vlaanderen. Hierbij speelt de sierteelt een centrale rol. Zo zijn de azeliabedrijven en begoniabedrijven typerende bedrijven die bijna alleen maar in Oost-Vlaanderen voorkomen. Voor het landelijke Sint-Niklaas speelt de landbouw nog steeds een centrale rol. De textielnijverheid was lange tijd ook een belangrijke sector in Sint-Niklaas maar verdween net na de Tweede Wereldoorlog.
Net als Gent en Aalst is Sint-Niklaas belangrijk voor de kenniseconomie van België. Dat komt vanwege de hogeschool in deze steden. Sint-Niklaas profiteert ook vanwege haar centrale ligging en goede bereikbaarheid. Veel bedrijven kunnen zich hierdoor makkelijk vestigen in de stad. De detailhandel is de belangrijkste sector voor Sint-Niklaas nauw gevolgd door de dienstensector.
Gent, Aalst en Sint-Niklaas gaan wellicht een hefboomfunctie vervullen als het gaat om economie en mobiliteit. In deze steden zullen namelijk strategische projecten starten, waarmee geprobeerd wordt de economie en de stedelijke ontwikkeling van de steden te stimuleren. Dat is ook gunstig voor de steden die bij Gent, Aalst en Sint-Niklaas in de buurt liggen.
Beursinfo
't Bau-huis is het relatief nieuwe evenementencomplex van de stad Sint-Niklaas. Aan het begin van de twintigste eeuw is de stad dit gebouw gaan gebruiken als beurs- en evenementenhal. Voorheen was het nog het gebouw waar verschillende studenten verschillende deeltijd bouwopleidingen volgden. Omdat het aantal studenten dat een deeltijdopleiding ging volgen steeds sterker afnam, stond het gebouw nog een tijd leeg. Een kleine tien jaar geleden is het omgedoopt tot een modern beursgebouw met een grote en kleine hal en de foyer die samen 2750m2 beslaan. Kijk voor de actuele agenda op de website.