Oostende

Oostende aan zee! Deze stad in de provincie West-Vlaanderen is een belangrijk toeristisch en economisch centrum langs de Belgische kust. De stad ligt op ongeveer gelijke afstand van Nederland en Frankrijk. Oostende heeft een historische stadskern met een 19e-eeuwse gordel. Typerend voor Oostende zijn het kustfront van flatgebouwen, de dichtbebouwde binnenstad en de zee- en luchthaven. Ook vind je in Oostende de Kapellestraat, een belangrijke winkelstraat die populair is in heel de regio. Oostende leent zich uitstekend voor een vakantie aan zee!

Kunst en cultuur in Oostende

Onderwijs
Hoewel Oostende geen universiteitsstad is, doet de stad aan zee hier zeker niet voor onder! Oostende telt wel een Hogeschool Gemeenschapsonderwijs, het Vesaliusinstituut Oostende, en een Hogeschool Vrij Onderwijs, de Katholieke Hogeschool Brugge - Oostende (KHBO). Aan zee vindt u ook deeltijd kunstonderwijs in de vorm van het Conservatorium aan Zee en de Kunstacademie aan Zee.

Diverse studentenverenigingen organiseren wekelijks de meest uiteenlopende activiteiten op het gebied van cultuur en sport. Zo bevordert radio-amateurclub STARCom de interesse en motivatie voor de elektronica in het algemeen en het radioamateurisme in het bijzonder. De unieke ligging aan zee biedt onbeperkte mogelijkheden om te ontspannen, zoals surfen, zeilen en kiten.

Musea
In Oostende trekt de zee natuurlijk aan, maar ook bij slecht weer zijn er mogelijkheden u te vermaken. De stad telt verschillende interessante musea, waaronder:

  • Kunstmuseum aan Zee (Mu.ZEE): Ontstaan uit een fusie van het Museum voor Schone Kunsten Oostende met het Provinciaal Museum voor Moderne Kunst (PMMK). Oorspronkelijk een warenhuis, wat het tot in de jaren 80 bleef. In 1986 werd het heropend als museum voor moderne kunst.
  • Het Ensorhuis: In 1917 verhuisde James Ensor (1860–1949) naar dit huis dat hij had geërfd van zijn oom die er een schelpen- en souvenirwinkel hield. Het Ensorhuis roept op suggestieve wijze de leefwereld van James Ensor op. U maakt er kennis met de schelpen- en souvenirwinkel, een documentatiekamer en het salon-atelier.
  • Het Oostends Historisch Museum De Plate: U vindt hier de afdeling Scheepvaart en visserij, een vissersherberg anno 1900 en de kamer waar koningin Louise Marie in 1850 overleed. Daarnaast bezit dit museum drie zalen gewijd aan de geschiedenis van Oostende.
  • Museum Amandine: op 3 april 1995 voer de Amandine voor de allerlaatste keer Oostende binnen. Nu is de Amandine aan een tweede carrière begonnen: een carrière als interactief museum, gelegen op de vernieuwde Visserskaai in hartje Oostende.

Bezienswaardigheden Oostende

Enkele culturele evenementen zijn:

  • Theater Aan Zee: In 1997 wil Oostende zich profileren als dé ‘Stad aan Zee’ en wordt een stedelijke vzw (vereniging zonder winstoogmerk) ‘Toerisme Oostende’ opgericht. Sindsdien prijkt ook de naam van een nieuw festival op de Vlaamse evenementenkalender: Theater Aan Zee.
  • Bloemenuurwerk: in het Leopoldpark vindt u het bloemenuurwerk geplaatst in 1933. Momenteel ligt het langs de zijkant van het park. Het bloemenuurwerk heeft een doorsnede van 9 meter, de wijzers zijn bedekt met bladgoud en de bronzen klok uit 1748 is nog afkomstig uit de Sint-Pieterstoren.
  • De Paulusfeesten: de bekendste stadsfeesten van Oostende die sinds 1972 elk jaar plaatsvinden in de buurt van de Sint Petrus en Pauluskerk. Een week lang wordt er een erg alternatieve programmatie van kunsten gepresenteerd met veel aandacht voor niet-commerciële muziek, poëzie, kinderanimatie en spektakel.
  • Lange Nelle: de vuurtoren van Oostende en een van de vier nog werkende vuurtorens langs de Belgische kust. De blauw-wit gekleurde vuurtoren steekt 65 meter boven zee uit en telt 324 treden.
  • Casino-Kursaal: al in de negentiende eeuw kwamen mensen hier ontspanning zoeken. Het gebouw dateert van vlak na de tweede wereldoorlog. Tegenwoordig bezit Kursaal Oostende een schitterende concertzaal met meer dan 2.000 zitplaatsen: de Delvauxzaal, de Erehal en verschillende vergaderzalen.

Economie Oostende

Dankzij de ligging aan zee is er in de haven van Oostende vanaf de 18e eeuw een houtverwerkings- en houthandelsactiviteit. Momenteel richt Oostende zich als "Stad aan zee" voornamelijk op cultuurliefhebbende Oostendenaren, weekendbezoekers uit eigen land en buitenlandse toeristen. Van 1992 tot 2003 is het aantal overnachtingen dan ook gestegen van 800.000 tot 1.100.000.

Sinds 1 februari 2008 beschikt Oostende ook over een Economisch Huis. Daarmee is het de eerste stad in Vlaanderen die deze service aanbiedt aan haar ondernemers. Het Economisch Huis fungeert als aanspreekpunt voor elk bedrijf. Daarnaast zet de vzw creatieve projecten op met openbare besturen, werkgevers- en werknemersorganisaties om het economische leven in Oostende te bevorderen.

Het Economisch Huis Oostende wil ook jongeren beletten de stad te verlaten in verband met te weinig werkgelegenheid. Daarbij wil de vzw Oostende promoten als top-shoppingstad: zondagshopping, de mix van winkelketens en lokale detailhandelaars die met hun creativiteit het verschil maken, de stadsvernieuwing, het enorme horeca-aanbod en de zee als extraatje.

Beursinfo
Oostende kent een aantal noemenswaardige, jaarlijks terugkerende beurzen, waaronder de Wapenbeurs, de Huwelijksbeurs, de Paranormale beurs en de WinWinbeurs. Kijk voor informatie over meer beurzen in Oostende op de beurskalender van Belgie.

 

 

 


[Oostende © Metro Centric, op Flickr via Creative Commons].

Gewest: Vlaanderen
Provincie: West-Vlaanderen
Oppervlakte: 37,72 km²
Inwoners: 69.732 (2011)
Gemiddeld inkomen: €14.636 per inw. (2007)
Postcode: 8400 - 8400
Netnummer: 059
Website gemeente: https://www.oostende.be/
VVV-kantoor: toerisme-oostende.be
Bereikbaarheid: Oostende is te bereiken via de autosnelweg A10, de kusttram en het station Oostende dat de stad rechtstreeks verbindt met andere belangrijke Belgische steden. Verder heeft Oostende een dicht netwerk van zes stadsbussen, streekbussen en in het zomerseizoen een rechtstreekse busverbinding met Ieper.
Overnachten: Oostende biedt een ruime keuze uit hotels, Bed & Breakfasts, arrangementen, vakantiewoningen, verblijfscentra en campings waar u uitstekend kunt overnachten.
Zee- en luchthaven: De Haven van Oostende is na de haven van Brugge-Zeebrugge de grootste kusthaven in België. Verder vindt u hier Luchthaven Oostende-Brugge.
Media: Knack.be.
Voetbalclub: Voetbalclub KV Oostende.



[Strand Oostende © Wikimedia Common, op Flickr via Creative Commons]



[Architectuur Oostende © Metro Centric, op Flickr via Creative Commons]


[Havengebied Oostende © ines saraiva, op Flickr via Creative Commons]


[Zeeliedenmonument Oostende © FaceMePLS, op Flickr via Creative Commons]