Lokeren

Lokeren is een gezellige, groene stad gelegen in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, aan de rivier de Durme. Met het Europees erkende natuurreservaat Molsbroek en de goed verzorgde stadsparken is Lokeren een paradijs voor fietsers en wandelaars. Maar ook op cultureel gebied kunnen bezoekers er hun hart ophalen. Typisch Lokers is de haarsnijderij-industrie waar de stad in de 20ste eeuw om bekend stond. Hieraan besteedt Stadsmuseum Lokeren veel aandacht. Ook staat Lokeren bekend om de Lokerse feesten die al sinds 1975 jaarlijks plaatsvinden. Verder staat Lokeren gelijk aan culinair genieten met in het bijzonder het erkende streekgerecht de Lokerse paardenworsten.

Kunst en cultuur in Lokeren

Onderwijs
Lokeren telt vele scholen en het onderwijsaanbod is gevarieerd en van een hoog niveau. In Lokeren zijn ongeveer 16 basisscholen en zes middelbare scholen gevestigd. Voor het buitengewoon onderwijs bezit de stad drie middelbare scholen en vijf basisscholen. Liefhebbers van muziek, tekenen en schilderen kunnen terecht bij het stedelijk kunstonderwijs: De Stedelijke Academie voor Muziek en Woord en het Lokers Tekenatelier.

Musea
Lokeren had vroeger een echte haarsnijderij-industrie. Dit laat de stad graag zien in het Stadsmuseum Lokeren. Ook de imposante burgerwoning Huis Thuysbaert is de moeite waard om eens te bezoeken.

  • Stadsmuseum Lokeren vertelt de geschiedenis van de stad met objecten, film- en fotobeelden en verhalen. De nadruk ligt op het werk- en het vrijetijdsleven in de 19e en de 20ste eeuw. Het museum besteedt veel aandacht aan de haarsnijderij-industrie. Verder vindt u hier het Nationaal Beenhouwersmuseum, een oude bakkerswinkel en een schatkamer.
  • Huis Thuysbaert, gelegen aan het Stationsplein 10. Een imposante burgerwoning uit de late 19de eeuw en onderdeel van het Stedelijk Museum. Hier vinden alle tentoonstellingen plaats. Info via het Stedelijk Museum Lokeren: 09 345 44 58/museum@lokeren.be.

 

Bezienswaardigheden in Lokeren

In Lokeren vindt u heel wat pareltjes om te bezichtigen, zowel binnen als buiten. Zo kent de stad zowel enkele imposante gebouwen als een nabij liggend natuurreservaat.

  • Oud en nieuw stadhuis. Een kunstzinnig staaltje Vlaamse rococo- architectuur. Het stadhuis dat in 1761 werd gebouwd bezit verschillende lokalen met interessante kunstwerken. In het zogeheten 'nieuwhuis' achter het historische gebouw zijn de administratieve diensten gevestigd.
  • De Sint-Laurentiuskerk. Opvallend aan dit bijna 70 meter lange gebouw is vooral de toren, ook wel de 'peperbus' genoemd. De kerk dateert uit 1719 en heeft een bijzonder luchtig interieur. Ook het meubilair is speciaal, zoals de prachtige rococopreekstoel.
  • Europees natuurreservaat Molsbroek, het grootste beschermde natuurgebied van de Durmestreek en maar liefst 80 hectare groot. Als natuurliefhebber kunt u hier uw hart ophalen aan in het wild levende vogels en moerasplanten. Het bezoekerscentrum organiseert gratis wandelingen.
  • De Heirbrugmolen dateert uit 1837 en is het enige overgebleven exemplaar van de 47 molens die ooit op het grondgebied van Lokeren, Eksaarde en Daknam stonden. Deze stenen bovenkruier werd gerestaureerd en is sinds 2002 weer maalvaardig. U kunt de Heirbrugmolen de 2de en 4de zondag van elke maand bezoeken, tussen 14:00 en 17:00 uur.
  • Het Sint-Lodewijkscollege, het voormalige huis Ryngaut. Het Sint-Lodewijkscollege is een katholieke middelbare school in hartje Lokeren. De gevel is een beschermd monument. Binnen treft u een mooie salon met Lodewijk XVI-interieur aan. De barokke herenwoning aan de ingang dateert uit 1714 en gebruikt men als vergaderruimte en bureel.

Economie Lokeren

Haarfabrieken en slacht- en textielfabrieken waren tot diep in de jaren '70 de belangrijkste economische pijlers van Lokeren. Destijds telde de stad tientallen bedrijven die van konijnen- en hazenvellen vilthaar voor de hoedenindustrie produceerden. Vandaag de dag kent Lokeren echter een grote en gevarieerde economische en culturele infrastructuur met industrieparken, een cultureel centrum, sportaccommodaties, kunstgalerijen, een gevarieerd aantal horecazaken, een museum en tal van kleine en grootwinkelbedrijven.

KMO's
De dienst Economie verleent informatie betreffende KMO's (kleine of middelgrote ondernemingen) en deze kunnen er ook terecht met hun vragen en behoeften. De dienst zorgt voor een goede wisselwerking tussen het bestuur, de verschillende stadsdiensten en de KMO's. Tevens neemt de dienst aanvragen voor toelagen in behandeling, zorgt voor een goed verloop van kermissen en markten en levert slachtbewijzen af.

Beursinformatie
De beurs Spirapa is een spirituele, paranormale, gezondheids-, wellness- en energetische beurs, die u de mogelijkheid biedt nieuwe klanten te ontmoeten. Vanaf 110 euro kunt u al een hele dag deelnemen. U vergroot uw naamsbekendheid, verkoopt producten of diensten aan bezoekers en er is een afwisselend en goed samengesteld lezingprogramma.

 

OB in Lokeren[Foto: © VVBAD, op Flickr. Licentie: CC BY 2.0]

 

Gewest: Vlaanderen
Provincie: Oost-Vlaanderen
Arrondissement: Sint-Niklaas
Oppervlakte: 67,5 km² (2009)
Inwoners: 39.546 (01/01/2011)
Gemiddeld inkomen: € 14.822 euro/inw. (2007)
Postcodes: 9160, 9160, 9160
Netnummer: 09
Internetsite: www.lokeren.be
Infopunt Toerisme: Markt 2
Overnachten: overnachten in Lokeren kan in een hotel, Bed & Breakfast, gastenkamer, vakantiewoning, vakantiecentrum, jeugdverblijf of groepsverblijf. Kijk voor meer informatie op www.lokeren.be
Bereikbaarheid: vanaf Gent, Brussel en Antwerpen zijn er rechtstreekse treinverbindingen met Lokeren. Het station ligt op enkele minuten afstand van het stadscentrum. Met de bus is Lokeren bereikbaar via de lijnen 21, 22, 27, 28, 35, 37, 49, 53, 54, 68, 74, 78, 81 en 82. Ook rijden er belbussen, lijn 55 en 270, op aanvraag (tel 09 211 91 91). Lokeren ligt aan de twee grote autowegen de E17 en de N70. Vanuit Antwerpen kunt u de Antwerpse Steenweg volgen.
Voetbalclub: KSC Lokeren

 

 

Lokerse feesten

 

 

 

Fiches op de Lokerse feesten[Foto's: © Jérôme Coppée, op Flickr. Licentie: CC BY-SA 2.0]

 

 

 

Eco print centre in Lokeren[Foto: © Fréderic, op Flickr. Licentie: CC BY 2.0]

 

 

 

Kerk in Lokeren

[Foto: © Henri Bergius, op Flickr. Licentie: CC BY-SA 2.0]