Leuven

Leuven is de hoofdstad van de provincie Vlaams-Brabant. Met zijn grote studentenpopulatie is het een echte kennisstad. Kan dit mede te danken zijn aan zijn status als 'bierhoofdstad' van België? Gelegen aan de rivier de Dijle en met een rijke historie die zich laat aflezen aan imposante, vaak gotische, gebouwen is het in Leuven goed toeven.

Kunst en cultuur in Leuven

Onderwijs
Leuven heeft zeven hogescholen en een universiteit, de KU Leuven. De KU is de grootste universiteit van Nederland en België samen en biedt 55 Nederlandstalige bacheloropleidingen aan en 132 masteropleidingen. Daarnaast is er een zeer groot aanbod van internationale opleidingen. Aan de KU zijn meerdere universitaire ziekenhuizen verbonden.

In Leuven wonen ongeveer 30.000 studenten. Dit is bijna een derde van het totale aantal inwoners van de stad.

Musea
Artistiek pronkstuk van Leuven is M, Museum Leuven. Een museum met een indrukwekkende oppervlakte van 13.500 m2 en een vaste collectie van ongeveer 46.000 werken. Deze bestaat vooral uit kunst uit de Lage Landen van de middeleeuwen tot de 19e eeuw. Daarnaast zijn er exposities van hedendaagse kunst. Het adres: Vanderkelenstraat 2. Het huidige gebouw is sinds 2009 in gebruik en is een fraaie mix van oude en nieuwe architectuur.

Op de volgende locaties worden regelmatig kleinere exposities gehouden:

  • Abdij van Park, Abdij van Park 7
  • Bibliotheek (Bib) Leuven, Rijschoolstraat 4/0101
  • Kapel Romaanse Poort, Brusselsestraat 63

Bezienswaardigheden in Leuven

Leuven kent enkele prachtige gebouwen en pleinen. Een trekpleister is de Grote Markt, waaraan verschillende bijzondere gebouwen staan. Onder andere:

  • Het stadhuis, een enorm bouwwerk in gotische stijl, met enkele onderbrekingen gebouwd tussen 1439 en 1469.
  • Het Tafelrond, ook gotisch en in 2005 verkocht voor 6,4 miljoen euro. Momenteel is de bestemming van het gebouw nog onbekend.

Ook zeer de moeite van het bezoeken waard is de Sint-Pieterskerk. De drie architecten die de bouw van het stadhuis leidden waren ook betrokken bij de bouw van deze Rooms-katholieke kerk.

De lijst van (onroerend) erfgoed in Leuven is overigens erg lang zodat de stad in haar geheel historie ademt.

Economie in Leuven

Bier brouwen
Naast een echte kennisstad is Leuven ook de 'bierhoofdstad' van Vlaanderen. Deze status heeft het vooral te danken aan de brouwerijketen Anheuser-Busch InBev. AB InBev, zoals de grootste brouwerij ter wereld wordt afgekort, heeft zijn hoofdkantoor in Leuven. De multinational produceert onder andere de bekende merken Stella Artois, Beck's en Budweiser. Daarnaast maakt het meer lokale bieren als Hertog Jan, Jupiler, Hoegaarden en Staropramen.

Beurzen
Om bedrijven en verenigingen in Leuven bij elkaar te brengen organiseert de stad sinds kort de WinWin-beurs. Deze beurs draait om het uitwisselen van diensten en ideeën. De ideale plek om te netwerken dus.

 

Torentje van het Leuvense stadhuis[Foto: © Mararie, op Flickr]

 

Provincie: Vlaams-Brabant
Oppervlakte: 57,51 km²
Inwoners: 97 291 (2011)
Postcode: 3000-3018
Netnummer: 016
Website gemeente: www.leuven.be
Balie Toerisme Leuven: Naamsestraat 1, www.uitinleuven.be
Bereikbaarheid: Per trein goed te bereiken vanuit de meeste grote, omliggende steden. Ook vanuit de luchthaven Zaventem, bij Brussel. Met de auto te bereiken via de A2, A3, R23, N2, N3 en N26.
Overnachten: Met bijna 20 hotels, een aantal (low budget-)hostels, een stel knusse B&B's en enkele groepsaccommodaties of 'verblijfscentra' is verblijven in Leuven geen probleem.

 

Lichtjes op het stadhuis van Leuven[Foto: © Filip Bunkens, op Flickr]

 

Kasteel Arenberg in Leuven[Foto: © Jim Trodel, op Flickr]

 

Universiteitsbibliotheek Leuven[Foto: © FaceMePLS, op Flickr]

 

Tapijt van bloemen in Leuven[Foto: © Peter Köves, op Flickr]