Kortrijk

De Vlaamse stad Kortrijk is met ruim 75.000 Kortrijkzanen of Kortrijkenaren een van de centrumsteden van West-Vlaanderen. Kortrijk werd in de Middeleeuwen voornamelijk door de vlasteelt welvarend (voordat katoen de belangrijkste grondstof werd voor textiel, gebruikte men vlas). De stad grenst aan Frankrijk, waarbij de grens tussen Vlaanderen en Frankrijk is bepaald in het Verdrag van Kortrijk in 1820. Daarnaast ligt Kortrijk aan de rivier de Leie. Kortrijk is een historische stad met veel toeristische bezienswaardigheden waar altijd wel iets te doen is.

Kunst en cultuur in Kortrijk

Onderwijs
Kortrijk is de belangrijkste studentenstad in West-Vlaanderen. Studenten volgen een opleiding aan een van de diverse hogescholen of de universiteit KULAK (Katholieke Universiteit Leuven, dat zich in Hoog-Kortrijk bevindt). Er studeren meer dan 8500 studenten aan de hogescholen en 1300 studenten aan de KULAK.

De campus is kleinschalig. Zo blijken de slaagcijfers er 15% hoger te liggen dan in de studentensteden Leuven of Gent. Een van de redenen daarvoor is het veelvuldige en directe contact tussen studenten en docenten.

Musea
Voor de museumliefhebber zijn er ook volop mogelijkheden in Kortrijk:

  • Het vlasmuseum. Vlas was een belangrijke grondstof voor Kortrijk, die de stad tijdens de Middeleeuwen welvarend heeft gemaakt. In dit museum ziet u hoe men vlas bewerkte en gebruikte om er textiel van te maken.
  • Kortrijk 1302. Dit museum laat u de slag om de Guldensporenslag herbeleven (in 1302). Deze veldslag tussen de Fransen en Vlamingen die de Vlamingen wonnen, staat nu voor de Vlamingen symbool voor het verkrijgen van hun nationale identiteit. Het vertelt het verhaal om de strijd voor een onafhankelijk Vlaanderen. Frankrijk en Engeland waren in oorlog en Vlaanderen koos toen de kant van Engeland. Dit was reden genoeg voor Frankrijk om Kortrijk binnen te vallen.
  • Broelmuseum Kortrijk. Dit museum staat vlakbij de twee broeltorens. De collectie richt zich op de Schone Kunsten (beeldende kunst van de 16e eeuw tot heden) en de Oudheidkunde. Het museum bevindt zich in een herenhuis uit de 18e eeuw.

Bezienswaardigheden Kortrijk


Kortrijk is een historische stad. Er zijn daarom veel beschermde monumenten en enkele gebouwen die op de Werelderfgoedlijst staan van de Unesco.

  • Het Belfort van Kortrijk. Deze Belforttoren maakt onderdeel uit van de Belforttorens die in zowel België als Frankrijk op de Werelderfgoedlijst genoteerd zijn. De Belforttoren is gevestigd op de Grote Markt.
  • Begijnhof Kortrijk. Dit Begijnhof behoort sinds 1998 tot het Werelderfgoed van de UNESCO. Het Begijnhof werd in de Middeleeuwen (1238) gesticht, net als de meeste andere begijnhoven. Begijnhoven ziet men veel in België. Het is een hof waar alleenstaande vrouwen zich toewijdden aan god zonder non te worden.
  • Historische Stadhuis van Kortwijk. Het stadhuis staat op de Grote Markt en is gebouwd in de overgangsstijl gotiek-renaissance.
  • De Broeltorens. Dit zijn ongeveer identieke vestigingstorens langs de rivier de Leie. De twee torens zijn een duidelijk herkenningspunt in de stad. De Broeltorens zijn gebouwd in de Middeleeuwen. Samen met de Artillerietoren zijn zij de enige restanten van de middeleeuwse stadsmuur die tegenwoordig nog te zien zijn.
  • De Artillerietoren. In deze toren sloeg men tijdens de Middeleeuwen de kanonnen, wapens, het buskruit en andere artillerie op.

Festivals
In Kortwijk vinden er jaarlijks verschillende festivals plaats. Wat te denken van muziekfestivals, kunstenfestivals, cabaretfestivals en meer. Gedurende het hele jaar is er iets te doen in Kortwijk. Als u een festivalganger bent, is het verstandig eens te kijken op de festivalagenda van Kortwijk.

Waterstad
Als u van (varen op) het water houdt, bent u in de waterstad Kortrijk aan het juiste adres. Omdat de stad aan de rivier de Leie ligt, organiseert men vaak boottochten. Ook is het heerlijk wandelen langs de rivier.

Economie van Kortrijk


Voor Vlaanderen is Kortrijk een belangrijk economisch centrum. Kortrijk werd zoals al besproken in de Middeleeuwen rijk door de vlasteelt. Tegenwoordig gebruikt men katoen voor de textielnijverheid. Toch is Kortrijk nog steeds een belangrijke stad voor de textielindustrie. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd de dienstensector belangrijk. Daarom kwamen er toen verschillende bedrijventerreinen.

MKB
Het Midden- en Kleinbedrijf is goed vertegenwoordigd in Kortrijk. Wel komen er sinds de opkomst van de dienstensector steeds meer bedrijven die zich richten op de sectoren kennisoverdracht en creativiteit. Ook is de werkgelegenheid erg hoog: In Kortrijk zijn er meer arbeidsplaatsen dan mensen die een baan zoeken.

Beursinformatie
Het beursgebouw Kortrijk Xpo is een enorm evenementencomplex met een oppervlakte van 40.000m2. Kortrijk Xpo heeft 6 hallen. Het beursgebouw is internationaal en nationaal eenvoudig te bereiken omdat het in de driehoek van Londen, Amsterdam en Parijs ligt. Voor de actuele agenda klikt u hier.

 

Bord met Kortrijk[Foto: © R/DV/RS, op Flickr. Licentie: CC BY 2.0]

 

Provincie: West-Vlaanderen
Oppervlakte: 80,02 km²
Inwoners: 74.868 (1 januari 2011)
Gemiddeld inkomen: € 15.168 per inw. (2007) 
Postcode: 8500, 8501, 8510, 8511
Netnummer: 056
Internetsite gemeente: www.kortrijk.be
Kantoor Dienst Toerisme: Begijnhofpark
Bereikbaarheid: Omdat Kortrijk tegen de grens met Frankrijk ligt, is de stad een belangrijk knooppunt van zowel internationale als nationale snelwegen. Vanuit Kortrijk neemt u de E17 richting Parijs of Antwerpen (Gent). De E403 neemt u richting Brugge.
Ook per trein zijn er goede verbindingen met eigenlijk alle belangrijke Belgische steden in de omgeving van Kortrijk. Met de Franse stad Rijsel is er ook een directe treinverbinding.
Overnachten: Logeren in Kortrijk of in de omgeving is mogelijk. U kunt altijd terecht in een hotel, een bed & breakfast, een gastverblijf of een vakantiewoning in Kortrijk. Op de website van Dienst Toerisme vindt u een lijst met een overzicht van verschillende hotels, gastenkamers en vakantiewoningen in Kortrijk en omgeving.
Voetbalclubs: SV Kortrijk en KV Kortrijk (dit is de voetbalclub die al het langste bestaat en de meeste successen heeft geboekt).

 

 

Belfry Kortfry

 

 

Golden Memorial in Kortrijk

 

 

Torenbrug in Kortrijk

 

 

Plein in Kortrijk[Foto's: © R/DV/RS, op Flickr. Licentie: CC BY 2.0]

 

 

Beachvolleybal in Kortrjik[Foto: © Peter Huys, op Flickr. Licentie: CC BY-SA 2.0]