Brussel

Brussel is de hoofdstad van België. Het hoort niet bij het gewest Vlaanderen of Wallonië maar is onderdeel van een eigen gewest. De stad is tweetalig en wordt gezien als de hoofdstad Europese Unie. In tegenstelling tot wat je zou verwachten is Brussel niet de grootste stad van België. Er zijn vier steden die nog groter zijn, waaronder Antwerpen en Gent.

Brussel is onder andere bekend van het Atomium, Manneken-Pis en vele stripverhalen.

Kunst en cultuur in Brussel

Onderwijs
Als tweetalige stad biedt Brussel zowel Frans- als Nederlandstalig onderwijs aan. Het Franstalige hoger onderwijs omvat onder andere kunst- en architectuuropleidingen, alsmede economische, pedagogische en paramedische studies.

Er zijn verder vier hogescholen en twee universiteiten (een vrije en een Katholieke) voor het Nederlandstalige hoger onderwijs.

Musea en meer
Cultuur snuiven kan heel goed in Brussel. De website van de toeristische dienst (Visitbrussels.be) toont 133 musea en attracties. Een greep uit dit rijke aanbod:

  • Margritte Museum, Koningsplein 1. Eén van de vijf Musea voor de Moderne Kunsten in de stad. Met zijn 200 werken geheel gewijd aan de surrealistische kunstschilder.
  • Belgisch Stripmuseum, Zandstraat 20. Met een lesje stripgeschiedenis, informatie over het maken van een strip en vooral heel veel plaatjes is dit museum leuk voor jong en oud. Verwante musea zijn Het Huis van het Stripverhaal, Galerie Petits Papiers en het Stripdorp. Ook zitten door de stad heen talloze 'stripmuren'.
  • Mini-Europe, Voetballaan 1. In dit park zijn de belangrijkste plekken van Europa nagemaakt in het klein. Madurodam, maar dan wat groter. Leerzaam en interactief.
  • Koninklijk museum van het leger en de krijgsgeschiedenis, Jubelpark 3. Dit enorme museum herbergt legerinstrumenten en -informatie van de middeleeuwen tot heden. De collectie omvat onder andere uniformen en wapens maar ook ongeveer 80 vliegtuigen.

Bezienswaardigheden in Brussel

Bouwwerken
Naast een overweldigende hoeveelheid historisch erfgoed kent Brussel ook moderne architectuur. Onderstaande lijst is niet uitputtend maar toont wel een paar hoogtepunten in het stadslandschap:

  • Stadhuis van Brussel, een indrukwekkend gotisch gebouw waarvan de bouw in 1402 begon. Typisch is dat de toren niet precies in het midden staat. De bezoeker kan 400 treden van het gebouw beklimmen maar is dan nog niet aan de top.
  • Atomium, 102 meter hoog en de populairste attractie van de stad. In het Atomium kun je niet alleen wandelen maar ook genieten van exposities en workshops. Het bouwsel is een restant van de Wereldtentoonstelling van 1958.
  • Het koninklijk paleis, hoewel de Belgische koning er niet woont, gebruikt hij het wel als werkplek. Er zijn elf bijzondere ruimten en salons die van eind juli tot begin september open zijn voor publiek. Elk in een eigen stijl maar stuk voor stuk weelderig ingericht.
  • Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, deze gotische kathedraal siert het oude centrum van Brussel. Zeer de moeite waard zijn het groot Grenzing-orgel (naar de maker ervan) en de glasramen.
  • Justitiepaleis, dit gebouw stamt uit de negentiende eeuw en is gigantisch. De architectuur is een combinatie van stijlen. Het justitiepaleis en zetelt het Hof van Cassatie.

    Manneken-Pis
    Een echte VIP in Brussel is Manneken-Pis. Het bronzen beeldje werd in de 17e eeuw gemaakt en plast sindsdien zijn straaltje in een fontein. Hij heeft ruim 800 kostuums die te zien zijn in het Museum van de stad Brussel.

    Korting
    Met een Brussels Card zijn veel musea gratis te bezoeken, is gebruik van het openbaar vervoer in de stad gratis en krijgt men korting bij enkele attracties en in een aantal restaurants en (mode)zaken. De kaart is te krijgen voor een verblijf van 24, 48 of 72 uur.

    Economie in Brussel

    Politiek
    Als politiek hoofdstad van Europa is de economie van Brussel grotendeels gericht op dienstverlening. Ook bevinden zich in Brussel veel openbare instellingen zoals ministeries, ambassades en kantoren van multinationals.

    Brussel kent een aantal zakelijke stadsdelen. Zowel ten noorden als ten oosten van het centrum zijn veel kantoren en de nodige hoogbouw. In de Leopoldwijk zitten veel van de Europese instellingen.

    Naast het Europees Parlement en de Europese Commissie is ook het hoofdkwartier van de NAVO in Brussel gevestigd.

    Evenementen
    Regelmatig worden in Brussel beurzen georganiseerd. Een nieuwsoverzicht van de belangrijkste evenementen en beurzen is te vinden op de website van de stad.

 

Kaart van Brussel[Foto: © smoothouse, op Flickr]

 

Gewest: Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Oppervlakte: 32,61 km²
Inwoners: 165 090 (2011)
Gemiddeld inkomen: € 11 485 per inw. (2008)  
Postcode: 1000
Netnummer: 02
Website gemeente: www.brussel.be
Brussel Info Plein (BIP): Koningsstraat 2, www.visitbrussels.be, www.uitinbrussel.be
Luchthaven: Brussels Airport (ook wel 'Zaventem' of 'Brussel-Nationaal'), de grootste luchthaven van België, en Brussel-Zuid (bekend als 'Charleroi), zo'n 60 km ten zuiden van de stad.
Bereikbaarheid: In het gewest zijn vijf grote treinstations. Met de auto komt men de stad binnen via de grote (R0) of kleine (R20) ring rond de stad.
Overnachten: Naast hotels, B&B's en jeugdherbergen zijn er low-budgetopties en zogenaamde 'hotel packages' waarbij overnachting in een hotel voordelig gecombineerd wordt met een museumbezoek of citytrip.
Media: Hoofdkantoren van de volgende dagbladen: De Morgen, De Tijd (Nederlandstalig), Le Soir, La Dernière Heure, La Libre Belgique, L'Echo (Franstalig) en Metro (beide). Regionale tv en radio: TV Brussel, FM Brussel, Télé Bruxelles, Radio Spes en Pasa FM.

 

Atomium Brussel[Foto: © Carolina Ödman, op Flickr]

 

 

Justitiepaleis in Brussel

 

 

Skyline Brussel[Foto's: © Erasmushogeschool Brussel, op Flickr]

 

 

NATO Brussel[Foto: © Utenriksdepartementet UD, op Flickr]

 

 

Stadhuis van Brussel[Foto: © Geert Schneider, op Flickr]